Militaire universiteiten in China krijgen gevoelige informatie door van Nederland

Europese universiteiten helpen China om het machtigste militaire land ter wereld te worden. Doordat militaire universiteiten in China samenwerken met Europese universiteiten gaat er gevoelige hoogwaardige kennis naar het Chinese leger. Dat meldt RTL Nieuws. 

Het gaat om wetenschappelijke kennis voor wapentechnologie, onbemande voertuigen zoals drones, robots en halfgeleiders zoals chips. Die kennis heeft China zelf niet, maar ze heeft het wel nodig om haar ambitie waar te maken. China wil in 2049 de grootste militaire supermacht ter wereld zijn.

Derde plaats voor Nederland 

Nederlandse universiteiten staan 288 publicaties op de derde plaats als het om nauwe banden met China gaat. Dat is achter Duitsland (349 studies) en het Verenigd Koninkrijk (1.389 studies).

Waarschuwing 

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD heeft in 2010 al eens de universiteiten actief gewaarschuwd voor wetenschapsspionage vanuit China. Met die waarschuwing is niet veel gedaan zo blijkt. Sinds 2013 is er namelijk een sterke toename te zien in het aantal gezamenlijke publicaties tussen Nederlandse universiteiten en Chinese militaire universiteiten. 

Nederlandse universiteiten laten in een reactie weten dat ze veel waarde hechten aan academische vrijheid. Toch hebben ze de laatste jaren wel degelijk aandacht voor het risico van het weglekken van hoge technologische kennis. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk