Meer dan de helft van de Nederlanders voldoet niet aan beweegrichtlijn

Volgens de meest recente officiële cijfers bewegen Nederlanders gemiddeld nog altijd te weinig: slechts 47 procent voldeed in 2021 aan de beweegrichtlijnen. Daarmee is er nog een lange weg te gaan voor de ambitie uit het preventieakkoord. Dat meldt ANP Expert Support. 

Die ambitie luidt namelijk als volgt: in 2040 voldoet 75 procent van de Nederlanders aan de beweegrichtlijnen. Steeds meer mensen zijn zich bewust van het belang van een gezonde leefstijl, maar in het beweeggedrag is dat nog lang niet altijd terug te zien. Een gemiste kans, want voldoende bewegen draagt bij aan een langer en gezonder leven, onder meer door verminderde kans op chronische aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en het voorkomen van depressieve en angstige gevoelens. 

Daling 

In 2021 voldeed slechts 47,2 procent van de Nederlanders van 4 jaar en ouder aan de beweegrichtlijnen. Ter vergelijking: in 2020 voldeed 52,7 procent van de Nederlandse volwassenen aan de beweegrichtlijnen. Deze cijfers duiden op een daling. 

Sporten 

Het belang van bewegen door de dag heen wordt vaak onderschat. Mensen denken met een uurtje sporten in de week genoeg te bewegen, maar zijn zich er niet van bewust dat verspreid over de week bewegen beter is voor hun gezondheid. Uit de nieuwe cijfers blijkt dat mensen hun beweging halen uit zowel sporten als het bewegen door de dag heen. Zo zijn bij volwassenen bijvoorbeeld de meestgenoemde activiteiten bewegen tijdens werk en wandelen in vrije tijd. Bij jeugd is buitenspelen de meest beoefende activiteit. 

Vanzelfsprekend onderdeel van de dag 

Om mensen te stimuleren meer te bewegen en in de buurt te komen van de ambitie uit het preventieakkoord, is er meer aandacht nodig voor het creëren van een omgeving die bewegen voor iedereen een vanzelfsprekend onderdeel van de dag maakt. 

Door: Nationale Onderwijsgids