Maakspektakel Maker Faire Delft 2022 komt naar TU Delft

Het wordt een maakfestival om niet te missen. Na een oproep aan makers om zich aan te melden via de Call for Makers zijn de organisatoren, TU Delft Science Centre en X TU Delft, overweldigd door het enthousiasme en de aanmeldingen van (Delftse) creatievelingen. Een mooi bewijs dat Maker Faire een festival is dat thuishoort in de techniekstad Delft. Dat meldt de TU Delft.

Van pinstripes, legorobots en zelfgemaakte zonnepanelen tot recycle initiatieven en 3D geprinte sieraden. De Maker Faire Delft heeft het allemaal. Veel én veelzijdige makers tonen een grote diversiteit van creativiteit én techniek in Delft. Iets wat al werd vermoeden door de organisatoren is bij deze ook bevestigd door het aantal aanmeldingen. Wat als idee twee jaar geleden begon, is onverwachts door veel enthousiasme uit de stad en regio ontvangen. Een mooi voorteken voor een nieuw spectaculair en divers maakfestival in Delft.

Vermaak

Het festival zal op 4&5 juni plaatsvinden op de campus van de TU Delft. Bezoekers worden op verschillende manier vermaakt en geprikkeld. Denk hierbij aan workshops, demo’s, lezingen en een zaal vol exposanten met hun presentaties. De insteek is vooral om samen iets nieuws te maken. Als bezoeker hoef jij je dus geen moment te vervelen. Het festival speelt ook in op de behoefte om het maken naar een hoger level te tillen. Wat voor impact hebben nieuwe concepten op onze toekomst? Hoe kunnen deze meehelpen aan de benodigde energietransitie? Of hoe kunnen we duurzamer ontwerpen en hergebruiken? Deze thema’s spelen niet alleen in de samenleving, maar ook in de maakcultuur.

Ook voor jongere kinderen 

Hoewel het festival zich vooral richt op iedereen boven de twaalf jaar is er ook genoeg te doen voor de jongere kinderen. Leuke makers voor deze leeftijdsgroep vind je bij de Makerspace van Junior IOT tijdens Maker Faire Delft. 

Jerry de Vos

Tussen al dit maakgeweld schuilen een aantal pareltjes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het project van Jerry de Vos. Deze, al afgestuurde student aan de TU Delft, heeft een plastic scanner ontwikkelt waarbij hij het mogelijk heeft gemaakt dat mensen in ontwikkelingslanden op een goedkope manier plastic kunnen herkennen om dit zo beter te recyclen. Dit concept heeft hem zelfs een aantal prijzen opgeleverd. Tijdens de Maker Faire Delft komt hij hier meer over vertellen en kun je meebouwen aan zijn laatste werk. 

Lichtspektakel 

Rolf Hut, de bekende Macgyver-professor van de TU Delft komt met een waar lichtspektakel waarbij hij samen met bezoekers een kunstwerk in elkaar gaat zetten. Als bezoeker kun je meewerken aan een lichtonderdeel om zo samen tot een prachtig resultaat te komen.

Dit project staat zeker niet op zichzelf. Het concept Maker Faire is juist samenwerken om tot een nieuw resultaat te komen. Creatieve geesten die samen knutselen aan nieuwe concepten. Mocht je niet zo creatief zijn, geen probleem. De Maker Faire Delft prikkelt jong en oud, met al de exposanten, om het creatieve brein te laten werken.

LED Rebel

Beide dagen worden afgesloten door LED Rebel. Een bekende Vlaamse producer en muziekkunstenaar, die zoals de naam al doet vermoeden, met LED’s en een ware audiovisuele mashup-show de Maker Faire Delft afsluit. 

De Maker Faire Delft vindt plaats op 4 & 5 juni 2022 in het gebouw van X TU Delft (Mekelweg 8-10) van 11.00-17.00 uur. Kaartjes kosten voor volwassenen 18 jaar en ouder 10 euro, voor 6-17 jaar 6 euro en iedereen onder 6 jaar is gratis. Tickets zijn nu te koop

Door: Nationale Onderwijsgids 
Beeld: TU Delft