Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht starten pilot tegen lerarentekort

Studenten kunnen vanaf september de master onderwijswetenschappen aan de Universiteit Utrecht combineren met een pabostudie aan Hogeschool Utrecht. De Mpabo is een pilot om het lerarentekort in het basisonderwijs tegen te gaan. Dat meldt RTV Utrecht. 

Van veel bachelorstudenten krijgt onderwijskundige Luce Claessens te horen dat ze graag voor de klas willen staan. Maar de studenten willen ook een masterdiploma halen om zichzelf te ontwikkelen of om meer opties te hebben tijdens hun verdere loopbaan. De Mpabo hoopt de lastigheden van een dubbele studie, die niet op elkaar aangesloten zijn, weg te halen bij de studenten. 

Pilot 

De nieuwe groep masterstudenten onderwijswetenschappen is de eerste groep die meedoet aan de pilot. In de toekomst wordt de combinatie master en pabo ook aangeboden bij andere opleidingen.

Vernieuwing in het onderwijs 

Met deze pilot hopen de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht iets te doen aan het lerarentekort. Onderwijskundige Claessens hoopt dat de nieuwe masterjuffen en – meesters ook zorgen voor vernieuwing in het onderwijs. “Zij kunnen met hun academische achtergrond onderzoek de school inbrengen en weten ook hoe je onderwijsverandering teweegbrengt.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk