Economisch geweld: Voorkomen dat je partner een diploma haalt

Ruim vier op de tien vrouwen die te maken hebben met huiselijk geweld, zegt ook slachtoffer te zijn van economisch geweld. Nicole van Gelder van het Radboudumc in Nijmegen pleit in Trouw voor meer aandacht voor deze onderbelichte vorm van partnergeweld. Slachtoffers van economisch geweld mogen bijvoorbeeld niet werken van hun partner of moeten loon inleveren. Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Van Gelder deed onderzoek naar de ervaringen van bezoekers van SAFE, een online platform waar vrouwelijke slachtoffers van partnergeweld terecht kunnen voor informatie en hulp. 42,9 procent gaf aan te maken te hebben met economisch geweld. De resultaten van het onderzoek zijn  gepubliceerd in het Tijdschrift voor Genderstudies.

Voorkomen dat partner een diploma haalt

Economisch geweld kan variëren van sabotage op studiegebied - iemand doet er alles aan om te voorkomen dat zijn partner een diploma haalt - tot het maken van schulden op naam van het slachtoffer.  Alle vrouwen die bij SAFE aangaven het mee te maken, zeiden ook slachtoffer te zijn van psychisch geweld.

Een betaalde baan

Het is volgens Van Gelder goed om te beseffen dat ook vrouwen die carrière maken, te maken kunnen hebben met economisch geweld. Van de ruim 200 casussen die ze onderzocht, had ongeveer 60 procent een betaalde baan.

Economisch geweld

Renée Römkens, emeritus hoogleraar gendergerelateerd geweld aan de Universiteit van Amsterdam vindt net als Van Gelder dat er in Nederland meer aandacht nodig is voor economisch geweld. “Als je uit een problematische relatie wil stappen, dan kost dat geld. Het is een groot probleem als je dan geen toegang hebt tot een bankpas. Daarnaast heeft het emotionele gevolgen. Je wordt klein gehouden als je niet de beschikking hebt over geld of niet mag bepalen waaraan je het uitgeeft. Onderschat het effect daarvan niet,” zegt zij in Trouw.