Onderzoekers Delft en Eindhoven pleiten voor meer ventilatie in strijd tegen corona

Een internationale groep van 39 wetenschappers roept in een artikel in Science op om nog meer in te zetten op ventilatie in de strijd tegen corona. Ze willen hun pleidooi echter veel breder trekken dan de huidige pandemie, om verspreiding van alle luchtweginfecties tegen te gaan met aanpassingen in gebouwontwerp. Philomena Bluyssen van TU Delft en Marcel Loomans van TU Eindhoven zijn twee van de auteurs. Het artikel is gepubliceerd op donderdag 13 mei. Dit meldt TU Delft.

Er is sterk bewijs dat het coronavirus zich ook via kleine, in de lucht zwevende, druppeltjes (aerosolen) verspreidt, stellen de auteurs. Een belangrijke consequentie hiervan is dat er veel meer aandacht moet zijn voor ventilatie bij de bestrijding van corona in binnenruimtes. “Sinds ons pleidooi van afgelopen zomer, toen we met meer dan 200 wetenschappers in een open brief aandacht vroegen voor deze kwestie, is er alleen maar meer bewijs gekomen voor de rol van besmettingen via de lucht”, zegt Prof.dr.ir. Philomena Bluyssen van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft, een van de 39 auteurs van de publicatie in Science. “Ook de World Health Organisation (WHO) en het Centre for Disease Control and Prevention (CDC) in de US hebben onlangs hun standpunt herzien. Zij erkennen nu dat besmetting via de lucht een mogelijke route is en bevelen ventilatie aan in drukbezette binnenruimtes.”

RIVM

Opvallend is dat het Nederlandse RIVM zeer terughoudend is in deze kwestie, stellen Bluyssen en Loomans. “In andere landen hebben ze dit probleem al veel eerder ingezien en is men al veel langer bezig met ventilatiemogelijkheden”, zegt Bluyssen. “Het RIVM is nu een van de weinige partijen in de wereld die het belang van de aerosolen-route nog niet duidelijk heeft erkend.”

Kostenpost

“Ventilatie, inclusief filtersystemen en monitoring, moeten we niet meer zien als iets dat je gewoon toevoegt aan een gebouw. Het moet slim geïntegreerd worden”, zegt Bluyssen. “In nieuwe gebouwen zou je voortaan altijd hybride ventilatie moeten kunnen aanbieden. Dat betekent dat je natuurlijke ventilatie als basis hebt, maar dat je daar mechanische ventilatie aan kunt toevoegen op momenten dat en locaties waar het nodig is. Ventilatie wordt nu vooral als kostenpost gezien. Maar kijk eens wat deze pandemie ons kost!”

Door: Nationale Onderwijsgids