Binnenstad Amsterdam krijgt vernieuwd historisch Universiteitskwartier

De gemeente Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam (UvA) presenteren vandaag, 12 maart, een toekomstplan voor het Universiteitskwartier (UK). Dit is het gebied tussen Amstel en Hoogstraat, én de geboortegrond van de UvA. De komende jaren gaat het gebied veranderen. De UvA gaat monumenten vernieuwen en verduurzamen en het gebied samen met de gemeente opnieuw inrichten met meer groen. Dit meldt de gemeente Amsterdam.

Het Universiteitskwartier wordt het kloppend hart van de Universiteit van Amsterdam. Een aantrekkelijke en groene plek in Amsterdam, om te wonen, werken, bezoeken en te studeren. Het plan past hiermee goed binnen het programma Aanpak Binnenstad.

Binnenstad onder druk

De Amsterdamse binnenstad is een van de mooiste stedelijke gebieden ter wereld met haar historie, de unieke structuur en de ontelbare monumenten. Maar het gebied staat ook flink onder druk. De hoge concentratie aan bezienswaardigheden, winkels, horeca en de seks-gerelateerde functies en coffeeshops, oefenen een enorme aantrekkingskracht uit op toeristen uit binnen- en buitenland.

Bezoekers en bewoners

Voor corona kwamen er steeds meer bezoekers, bezoekers die naar verwachting terugkeren zodra dat weer kan. En dat resulteert in steeds meer van hetzelfde. Je zou bijna vergeten dat er ook nog wordt gewoond, gewerkt en gestudeerd. De gemeente is volop in beweging om de binnenstad terug te geven aan haar bewoners. Om te zorgen dat deze leefbaar, bereikbaar en van de Amsterdammer blijft. De ontwikkeling van het Universiteitskwartier sluit hier goed bij aan.

Samen opgesteld

De gemeente en de UvA hebben het toekomstplan samen met bewoners en ondernemers in de buurt, studenten en andere belangstellenden, opgesteld. Het plan beschrijft hoe de gemeente het gebied de komende jaren wil veranderen: de toegankelijkheid, leefbaarheid en veiligheid in het gebied moeten verbeterd worden. Maar met respect voor de historie. Een deel van het gebied wordt autoluw, fietsers en voetgangers krijgen meer ruimte en er komt meer groen. Zo ontstaat een herkenbaar stuk binnenstad met poorten, hoven en stegen waarin gewoond, gewerkt en gestudeerd wordt.

Door: Nationale Onderwijsgids