Studenten voeren actie in koeienkostuum tegen hoge kamerhuren huisjesmelkers

Op maandag 16 november gaat een groep studenten namens de campagne #NietMijnSchuld van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en FNV Young & United, actievoeren bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koningsrelaties om het belang van een huisjesmelkersboete kenbaar te maken. De studenten gehuld in koeienkostuum, geven aan uitgemolken te zijn, omdat zij stelselmatig te veel huur betalen. Door invoering van een huisjesmelkersboete hopen studenten dit een halt toe te roepen. Dit meldt de LSVb.

De oproep van studenten wordt bevestigd door het ‘Check-je-kamerrapport’ van de Landelijke Studentenvakbond. Deze steekproef onder 5000 studenten laat zien dat bijna 8 op de 10 studenten te veel huur betaalt op basis van het woningwaarderingsstelsel. Gemiddeld betaalt de student 106,69 euro per maand te veel aan huur. De actievoerders reiken maandag dit ‘Check-je-kamerrapport’ uit aan het ministerie om te wijzen op de moeizame positie van studenten op de woningmarkt. 
 
LSVb-voorzitter Lyle Muns erkent de oproep van de actievoerders en onderstreept de noodzaak voor een boete. ‘’Er is momenteel een groot tekort aan studentenwoningen door de crisis op de woningmarkt. Huisjesmelkers maken hier misbruik van door te hoge huurbedragen vast te stellen en studenten financieel uit te knijpen. Dergelijke huurbedragen zijn wettelijk verboden, maar aangezien de mogelijkheid tot beboeting ontbreekt, krijgen huisjesmelkers geen enkele stimulans om hun gedrag aan te passen’’, aldus Muns.    
 
Voor studenten die te veel huur betalen is momenteel wel de mogelijkheid om zich te melden bij de Huurcommissie. Velen durven dit echter niet. Volgens Bas van Weegberg, voorzitter van FNV Young & United, komt dat door de aard van de huurcontracten: “Steeds meer huurcontracten zijn tijdelijk, waardoor huurbazen er gemakkelijk voor kunnen kiezen om het contract niet te verlengen. Studenten belanden daardoor in een onzekere positie wanneer zij naar de huurcommissie stappen. De kans dat zij binnen een half jaar uit hun huis worden gezet is vrij groot.’’ 
 
Naast de actie wordt maandag ook een petitie verspreid door deGoedeZaak en de LSVb waarin ondertekenaars de oproep voor een huisjesmelkersboete kunnen ondersteunen. De actievoerders hopen hiermee aandacht te verkrijgen van minister Kajsa Ollongren. LSVb voorzitter Lyle Muns: ‘’Het is tijd dat de minister studenten in het vizier krijgt en niet enkel woorden, maar ook daden gaat gebruiken om de situatie voor studenten te verbeteren.’’
 
Door: Nationale Onderwijsgids