Frisse Gedachtes: online chat voor studenten die niet lekker in hun vel zitten

Een kwart van de studenten kampt met angst- en depressieklachten en dit percentage is tijdens de coronacrisis nog verder gestegen. Doordat ze grotendeels online onderwijs volgen en veel tijd alleen op hun kamer doorbrengen zitten veel studenten niet goed in hun vel. Daarom hebben drie vrienden het platform Frisse Gedachtes opgericht, waar studenten kunnen praten met een ‘buddy’, die een luisterend oor biedt. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Het idee kwam van Thomas Klein Goldewijk (22), die zelf in Amsterdam studeert: “Veel studenten hebben last van psychische klachten”, zo zag hij ook om hem heen. “Daar wilden we iets voor opzetten.” Samen met twee vrienden zette Thomas de stichting Frisse Gedachtes op.

Luisterend oor

Op dit online platform kunnen studenten zich anoniem aanmelden en vervolgens in gesprek gaan met één van de ongeveer vijftig psychologiestudenten en ervaringsdeskundigen die klaarstaan om te luisteren. “We bieden geen therapie of advies, want onze vrijwilligers zijn geen gekwalificeerde psychologen. We willen studenten vooral een luisterend oor bieden”, legt Thomas uit. “Als er echt meer aan de hand is, verwijzen we de studenten door naar de huisarts of studentenpsycholoog.”

Heimwee en eenzaamheid

Het zijn vooral internationale studenten die gebruik maken van het online platform. Zij ervaren heimwee en hebben vooral veel vluchtige contacten, verklaart Thomas. Maar ook Nederlandse studenten die moeite hebben met het vinden van sociale contacten kloppen aan bij Frisse Gedachtes. “We weten dat veel studenten hulp kunnen gebruiken, maar er bestaat best wat schroom om dat toe te geven. Hopelijk helpt het dat ze bij ons anoniem kunnen aankloppen.”

Door: Nationale Onderwijsgids