Introductieperiode voor studenten wordt flink versoberd

De introductieperiode waarin eerstejaarsstudenten kennismaken met hun universiteit of hogeschool, hun nieuwe woonplaats en hun medestudenten, wordt flink versoberd. De meeste activiteiten worden online gehouden of in kleine groepjes, zodat altijd 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Dat heeft premier Mark Rutte bekendgemaakt in een persconferentie over de aanpak van het nieuwe coronavirus. Dit melden ANP en Rijksoverheid.

Onderwijsinstellingen organiseren hun introductieactiviteiten zoveel mogelijk online. Fysieke activiteiten kunnen alleen in kleine groepen plaatsvinden en zijn informatief van aard.

Studieverenigingen en studentensportverenigingen mogen alleen fysieke activiteiten organiseren voor zover deze nodig zijn voor de introductie van de studie of sport. Fysieke bijeenkomsten vinden plaats in kleine groepen, hebben een eindtijd van uiterlijk 22.00 uur en er wordt geen alcohol gedronken.
 
De leiding van de betrokken onderwijsinstelling en de voorzitter van de veiligheidsregio moeten toestemming geven voor de activiteiten. Fysieke wervings- en introductieactiviteiten door studentenverenigingen zijn niet toegestaan.
 
Juist onder jongeren is het virus de laatste weken bezig aan een opmars. Bovendien laten studenten zich volgens Rutte te weinig testen en werken zij onvoldoende mee aan bron- en contactonderzoek. Daarom worden "de teugels aangehaald", aldus de premier.
 

Door: Nationale Onderwijsgids