Zestien vernieuwende onderzoeksprojecten van start via ENW-KLEIN

Het bestuur van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen heeft 16 aanvragen in de Open Competitie ENW-KLEIN gehonoreerd. KLEIN-subsidies zijn bedoeld voor vernieuwend, fundamenteel onderzoek van hoge kwaliteit en/of wetenschappelijke urgentie. Dit meldt NWO.

In KLEIN-pakket 06 zijn in totaal 59 aanvragen behandeld, waarvan 24 KLEIN-1, 17 KLEIN-2, 2 KLEIN-0 en 16 KLEIN-1 aanvragen met voorkeursbehandeling. Het bestuur van ENW heeft besloten de 13 hoogst geprioriteerde aanvragen te honoreren en additioneel 3 aanvragen te honoreren via voorkeursbehandeling. In totaal honoreert het bestuur 4 KLEIN-2 aanvragen, 2 KLEIN-0 aanvragen en 10 KLEIN-1 aanvragen waarvan 6 met aangevraagde voorkeursbehandeling. Het bestuur stelde de voorkeursbehandeling in om het verwerven van middelen voor startende onderzoekers te vereenvoudigen.
 

Wat zijn KLEIN-subsidies?

KLEIN-subsidies zijn bedoeld voor het uitvoeren van nieuwsgierigheidsgedreven, ongebonden fundamenteel onderzoek van hoge kwaliteit en/of wetenschappelijke urgentie. De KLEIN-subsidie biedt onderzoekers de mogelijkheid om creatieve, risicovolle ideeën uit te werken en wetenschappelijke vernieuwingen tot stand te brengen die de basis kunnen vormen voor de onderzoeksthema’s van de toekomst. Er zijn drie categorieën KLEIN-subsidies: KLEIN-1 (1 wetenschappelijke positie), KLEIN-2 (2wetenschappelijke posities in samenwerking) en KLEIN-0 (investeringen) die in onderlinge competitie beoordeeld worden. Om het verwerven van middelen voor startende onderzoekers (nieuwe vaste-stafleden en tenure trackers) te vereenvoudigen, kunnen zij eenmalig aanspraak maken op een voorkeursbehandeling. Dit geldt alleen voor KLEIN-1 aanvragen. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids