Logo_samenwerking34

Om de grote maatschappelijke uitdagingen op het gebied van gezondheid, duurzaamheid, verstedelijking en digitalisering aan te gaan willen Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus Universitair Medisch Centrum en TU Delft hun wetenschappelijke samenwerking structureel uitbouwen op het gebied van Health & Technology. Op het gebied van grootstedelijke vraagstukken vormen dezelfde partners een gezamenlijk initiatief, Sustainable Rotterdam Delta, met locaties voor co-creatie in de regio. Zo willen de universiteiten de muren slechten tussen de zogenaamde alfa-, bèta- en gamma-wetenschappen en medische technologie. Dat hebben de universiteiten bekend gemaakt bij de viering van de 178e Dies Natalis van de TU Delft op 10 januari 2020. Dit meldt de Erasmus Universiteit Rotterdam.

“Door deze verregaande samenwerking is het beter mogelijk baanbrekende oplossingen te realiseren en de maatschappelijke inbedding en acceptatie van nieuwe technologische en medische ontwikkelingen systematisch te bevorderen”, zegt Hans Smits, interim-voorzitter van het College van Bestuur van Erasmus Universiteit. 
 

Eco-systeem Health & Technology

Erasmus Universiteit en TU Delft willen samen met Erasmus MC, een ecosysteem creëren waarin top-wetenschappers uit uiteenlopende disciplines hun kennis, expertise en onderzoeksmethodes integreren om te komen tot nieuwe ontdekkingen en slimme oplossingen die de gezondheidszorg effectiever en efficiënter maken, gezondheid en de kwaliteit van leven verbeteren en mensen in staat te stellen om op afstand van het ziekenhuis hun gezondheid zelf te managen. 
 

Co-creatie in de Sustainable Rotterdam Delta

Voor de regio is de studie en bijdrage aan oplossingen van grootstedelijke sociale problematiek, onder andere in relatie tot klimaat en energietransitie, essentieel. Het Sustainable Rotterdam Delta-initiatief dat hier nu uit voorkomt ziet Rotterdam en regio als ‘living lab’ voor uitdagingen op het gebied van mobiliteit, gebouwde omgeving en watermanagement, maar ook de daaraan gerelateerde sociale aspecten als gelijke kansen, gezonde leefomgeving, preventie en voorkomen van gezondheidsverschillen, economie en werkgelegenheid. Het Sustainable Rotterdam Delta-initiatief wil zich vestigen in Rotterdam, met verschillende co-creatie kernen in de regio. Samenwerking met de gemeenten in de Rotterdamse delta en andere maatschappelijke partners wordt een essentieel onderdeel van de aanpak. 
 

Artificial Intelligence & Datascience

De Erasmus Universiteit zal daarnaast inzetten op meer kennisontwikkeling en onderwijs over datascience en Artificial Intelligence. Daarmee bouwt de universiteit voort op bestaande sterktes over de toepassing van nieuwe technieken als AI voor de maatschappij en de economie. 
 

Vervolgstappen

Voor de drie initiatieven zullen de komende maanden bedrijfsplannen worden uitgewerkt. Wetenschappers van de drie instellingen zullen daarvoor voorstellen voor onderwijs en onderzoek inbrengen. Daarnaast zullen de bedrijfsplannen ook ingaan op financiering, locatie en juridische vormgeving. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids