Normal_laboratorium_onderzoek_wetenschappers_wetenschap

De KNAW, NWO en ZonMw ondertekenen op 18 april 2019 de San Francisco Declaration on Research Assessment (DORA). DORA is een wereldwijd initiatief om bij de beoordeling van onderzoek en onderzoekers minder af te gaan op bibliometrische indicatoren (zoals publicaties en citaties) en meer op andere criteria. De verklaring bevat een set van aanbevelingen over de verbetering van onderzoeksbeoordeling. Dit meldt KNAW.

KNAW, NWO en ZonMw onderschrijven de principes van de DORA-verklaring volledig en zullen de eigen procedures daarop aanpassen.
 
De DORA-verklaring is in 2012 gepubliceerd en richt zich op onderzoeksfinanciers, uitgevers, onderzoeksinstellingen en onderzoekers. De verklaring is wereldwijd al door meer dan 1200 organisaties en bijna 14.000 onderzoekers ondertekend.
 
Het ondertekenen van de DORA-verklaring past binnen een bredere aanpak om in Nederland te komen tot nieuwe benaderingen om onderzoekers te erkennen en te waarderen. Daarnaast raakt dit aan de transitie naar Open Science en Open Access. Centraal staat de ambitie om onderzoek en onderzoekers te beoordelen op hun kwaliteiten.
 
Het ondertekenen van DORA betekent dat de organisaties hun werkwijzen en procedures in lijn brengen met de principes van deze verklaring. DORA gaat echter over méér dan dat alleen. Onderschrijving van de waarden van DORA vraagt om een breder gesprek binnen de wetenschap over hoe onderzoekers (elkaar) beoordelen en over de criteria voor de beoordeling van wetenschappelijke kwaliteit.
 

Gezamenlijke vervolgacties

KNAW, NWO en VSNU (die al eerder de verklaring ondertekende) zullen zich er gezamenlijk voor inzetten dat de principes van DORA bij de komende herziening van het landelijke protocol voor onderzoeksevaluaties (SEP) stevig verankerd worden.
 
Wat betreft de instituten van KNAW en NWO zal het personeelsbeleid, waar dat nog nodig is, 'DORA-proof' worden gemaakt. Zo komt er meer aandacht voor de inhoudelijke waarde en impact van het onderzoek, waarbij ook andere vormen van output dan aantal citaties of impact factoren van tijdschriften meegewogen zullen worden. 
 
Op 23 mei organiseren ZonMw en NWO een conferentie als startpunt voor een gesprek over het anders erkennen en waarderen van wetenschappers. Zie ook www.zonmw.nl/evolutieofrevolutie. Op 7 juni organiseert de KNAW een bijeenkomst voor leden over de betekenis van DORA.
 
Door: Nationale Onderwijsgids