Normal_rss_entry-173697

De beloning die Matthijs van Nieuwkerk krijgt voor het presenteren van College Tour past binnen de maximale beloningsnorm die de presentator met de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) heeft afgesproken. Dit stelt zijn werkgever BNNVARA, vooruitlopend op Kamervragen die de SP dinsdag stelt aan mediaminister Arie Slob.

Volgens BNNVARA behoudt Matthijs van Nieuwkerk zijn huidige salaris zolang zijn contract loopt, maar de woordvoerster wil niets kwijt over deze contractduur. "Zolang het huidige contract van Matthijs van Nieuwkerk loopt, geldt de maximale beloning die is afgestemd met de NPO", zegt de BNNVARA-woordvoerster. "Hij wordt evenredig betaald aan het aantal uitzendingen dat hij maakt. Maar nooit overstijgt hij de vastgestelde norm. Bij het verlopen van zijn contract zakt ook Matthijs naar de huidige vastgestelde norm."

"Wanneer Matthijs een andere programma presenteert, zoals College Tour, moet vervolgens de beloning die hij voor die klus ontvangt, passen binnen dat goedgekeurde bedrag. Of hij nou wordt betaald door een andere omroep of door een buitenproducent, dat maakt geen verschil. Er is dus geen sprake van een ‘constructie’ - álle betalingen, via welke route ook, moeten door ons worden verantwoord."

Matthijs van Nieuwkerk volgt Twan Huys dit jaar op als presentator van College Tour, waar hij in 2012 zelf te gast was. Het nieuwe seizoen beslaat vijf afleveringen en begint zondag 19 mei op NPO 1. Het programma wordt een samenwerking tussen de NTR en BNNVARA. De publieke omroepen laten het programma produceren door MediaLane. Dat is het productiebedrijf van Iris van den Ende. Voorheen produceerde de NTR het programma gewoon in eigen huis. "Matthijs werkt graag met zijn eigen team en bij MediaLane werkt een aantal mensen dat hij graag in zijn team heeft. De NTR heeft ook een goede relatie met MediaLane. Gezien de korte voorbereidingstijd voor de nieuwe reeks was een combinatie van NTR en MediaLane de beste oplossing voor de productie", zeggen beide omroepen.

Minister Arie Slob wordt dinsdag in de Tweede Kamer verwacht voor mondelinge vragen over de kwestie. "Al een keer of vijf diende ik een voorstel in om dit soort ontwijkingsconstructies op het Mediapark te verbieden. Als je bij de publieke omroep wilt werken doe je dat voor minder dan een minister", zegt Kamerlid Peter Kwint op Twitter. "Zo niet, dan ga je maar weg."

Het Kamerlid diende in 2017 met GroenLinks en de PvdA al een motie in om te voorkomen dat presentatoren van de NPO zich via een productiemaatschappij laten inhuren om zo meer te verdienen dan een ministerssalaris. In de motie riepen de partijen de minister op om met de publieke omroep afspraken te maken zodat niemand bij de publieke omroep meer kan verdienen dan het maximum dat is vastgelegd in de Wet normering topinkomens. De motie werd destijds nipt verworpen met 76 stemmen tegen. Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stemden tegen. Peter Kwint: "74 van de 150 Kamerleden zijn er al voor om de omzeilingsconstructies waarmee mensen van belastinggeld schathemeltjerijk worden op het Mediapark te verbieden. De vraag is welke coalitiepartij het eerst om gaat."

Door: ANP