Normal_vluchteling_asielzoeker_jongen

Vanaf 1 maart start de Syrische onderzoekster Lilas Fahham met haar onderzoek naar ‘de relatie van mentale gezondheid en arbeidsmarktpositie van Syrische vluchtelingen’. Het gaat om een verdiepend onderzoek dat een toegevoegde waarde heeft op een lopend project binnen het programma Vakkundig aan het werk. Dit meldt ZonMw.

Vluchtelingen in de wetenschap

Medio 2018 had NWO een subsidieronde open staan om wetenschappers met een vluchtelingenstatus de gelegenheid te bieden bij een universiteit voor tenminste een jaar aan de slag te gaan als onderzoeker. Dit om de kans te vergroten daarna een passende baan in de wetenschap te vinden. De aanvraag van de Radbouduniversiteit voor het project van Fahham viel net buiten de boot, maar werd als zeer goed beoordeeld. Omdat het project van grote toegevoegde waarde is op het lopende onderzoek is bij ZonMw besloten deze alsnog te honoreren.  
 

Het onderzoek in het kort

Uit de recente monitor van SCP blijkt dat 48 procent van de Syrische beroepsbevolking in Nederland werkloos is; 40 tot 50 procent van Syriërs is mentaal ongezond. Werkloosheid vermindert mentale gezondheid, andersom verhogen mentale gezondheidsproblemen de kans op werkloosheid. In dit project wordt de complexe relatie tussen mentale gezondheid en arbeidsmarktparticipatie van Syrische statushouders uitgebreid onderzocht. Data van de SCP monitor worden nader geanalyseerd en inzicht wordt verkregen over de generaliseerbaarheid van de interventie die geïmplementeerd wordt in het huidige project van de Radboud universiteit: Kunnen de effectieve elementen van de interventie ook geïmplementeerd worden in andere regio’s en welke regionale factoren de implementatie van de interventie bevorderen of belemmeren? Het project wordt afgerond met een artikel voor gemeentelijke uitvoerders op het terrein van arbeidstoeleiding en twee papers in co productie met de onderzoekers van het lopende project.
 
Door: Nationale Onderwijsgids