Sportende vmbo-jeugd centraal in eerste sandpit van ZonMw

ZonMw heeft de eerste sandpit-oproep geopend. Hierin staat de sportende vmbo-jeugd centraal. Een sandpit is een nieuw financieringsinstrument dat zich richt op multidisciplinaire samenwerking met als doel een innovatieve en creatieve onderzoeks‐ en implementatieprojecten rond het onderwerp te ontwikkelen. Dit meldt ZonMw.

Deze oproep nodigt onderzoekers en praktijkpartners met affiniteit met het onderwerp ‘sportende vmbo-jeugd’ uit voor deelname aan een sandpit procedure, welke leidt tot vernieuwend en multidisciplinair onderzoek naar sportende vmbo-jeugd. Om deel te kunnen nemen aan de sandpit dienen geïnteresseerden een aanvraag in voor deelname. 
 
Bij honorering van de aanvraag wordt de deelnemer uitgenodigd voor een 4/5 daagse sandpit-workshop waarin er met een maximum aantal deelnemers (ca. 20-30) maximaal 3 onderzoeksvoorstellen worden ontwikkeld. De uitkomst van de sandpit is één consortium waarin de mogelijkheid bestaat om maximaal 3 onderzoeksvoorstellen te ontwikkelen. Het consortium werkt transdisciplinair  en is kennisketenbreed (wo, hbo en mbo). Deelname aan de sandpit is enkel op uitnodiging van ZonMw na zorgvuldige selectie van de deelnemers.
 

Wat is een sandpit?

Om tot de gewenste doorbraak te komen is samenwerking in de gehele kennisketen noodzakelijk. Er is daarom gekozen voor de inzet van een zogeheten sandpit procedure. Het doel van een sandpit is om tijdens een intensieve meerdaagse workshop (4-5 dagen) een multidisciplinair onderzoeksconsortium te vormen welke vervolgens minimaal 1 en maximaal 3 onderzoeksvoorstellen indient. Sandpit-deelnemers komen bij elkaar in een ‘creatieve vrijdenken omgeving’, in een omgeving waar ze 24-uur 4-5 dagen bij elkaar blijven Ze zijn weg van hun alledaagse routines en verantwoordelijkheden. Ze verdiepen zichzelf intensief in een samenwerkingsproces rondom blijvende sportdeelname bij vmbo-jeugd.
 
ZonMw is op zoek naar teamplayers die graag gezamenlijk werken en duidelijk affiniteit hebben met het werkveld van de vmbo-scholieren. Uit de sandpit vormt zich een breed transdisciplinair consortium dat minimaal 1, maximaal 3 onderzoeksvoorstellen met onderlinge samenhang uitwerkt met een maximale looptijd van 3 jaar. Hiervoor is in totaal 1.400.000 euro beschikbaar.
 
Door: Nationale Onderwijsgids