Normal_algdiesvieringredeanjaoskampportretvierkant

“De huidige, snel veranderende maatschappij vraagt om een nieuwe, meer innovatieve vorm van onderwijs voor hoger opgeleiden met werkervaring. Politiek en maatschappij moeten organiseren dat deze korte, formele, wetenschappelijke leerprogramma’s worden geaccrediteerd en erkend. En dat het mensen financieel en qua tijdsinvestering, beter mogelijk wordt gemaakt om nieuwe kennis op te doen.” Dat zegt scheidend rector magnificus van de Open Universiteit, prof.mr. Anja Oskamp, in haar afscheidsrede tijdens de dies natalis 2018. De diesviering vindt plaats op vrijdagmiddag 14 december 2018 in Heerlen.

Naar duurzaam leren

In de huidige maatschappij waarin kennis snel veroudert en men wel vijftig jaar werkt na de initiële onderwijsfase, moeten mensen hun kennis en vaardigheden op peil kunnen houden. Het is volgens Anja Oskamp belangrijk dat niveau en kwaliteit van de leerprogramma’s die zij daartoe doorlopen, gewaarborgd zijn en dat deze programma’s erkend worden. "Daarnaast moet het up-to-date houden van kennis niet alleen een verantwoordelijkheid van werknemer en werkgever zijn. De benodigde investering in tijd en geld moet gefaciliteerd worden door politiek en maatschappij en sociaal geaccepteerd worden. De toekomst van onze kennismaatschappij is namelijk afhankelijk van dit duurzame leren", aldus Oskamp.
 

Diesviering

De rector magnificus houdt haar afscheidsrede tijdens de 34e dies natalis van de Open Universiteit op 14 december 2018 om 15.00 uur in Theater Heerlen. Zij draagt dan, na een ambtsperiode van acht jaar, het rectoraat over aan prof.dr. Theo Bastiaens.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids