Normal_helaal_universum_sterren_sterrenhemel_ruimte_space

Adrian Hamers heeft voor zijn proefschrift over het nauwkeurig berekenen van de evolutie van meervoudige ster- en planeetsystemen de Christiaan Huygens wetenschapsprijs voor ruimtewetenschappen 2018 gewonnen. De prijs, een bronzen beeld en een geldbedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt in de Oude Kerk te Voorburg. Dit meldt de KNAW.

Adrian Sven Hamers (27 december 1988, Utrecht) promoveerde op 21 juni 2016 aan de Universiteit Leiden op het proefschrift Hierarchical Systems. Promotores waren Simon Portegies Zwart (Universiteit Leiden) en Hagai Perets (Israel Institute of Technology). Hamers is postdoctoral fellow (member) bij het Institute for Advanced Study, Princeton, NJ, Verenigde Staten. Hij studeerde in 2012 cum laude af in Astronomy & Space Research aan de Universiteit Utrecht en behaalde daarvoor zijn bachelor aan diezelfde universiteit.
 
De jury was van oordeel dat Hamers “in zijn proefschrift fundamentele problemen in overschrijdende gebieden binnen de dynamica van astronomische systemen adresseert.” Naast een enorme hoeveelheid origineel werk, heeft het proefschrift een zeldzame diepgang en karakteriseert het zich door de breedte. Het werk bestrijkt voorspellingen over het aantal supernova (Type 1a) tot de vorming van hete Jupiter-achtige planetenstelsels. ”Een dergelijke combinatie van uitzonderlijke hoge kwaliteit, breedte, diepgang en productiviteit is uiterst zeldzaam,” aldus de jury.
 
Een eervolle vermelding kregen Tjalling de Haas voor zijn dissertatie: Life, death and revival of debris-flow fans on Earth and Mars: fan dynamics and climate inferences (5 februari 2016, Universiteit Utrecht) en Nienke van der Marel voor haar dissertatie: Mind the Gap: Gas and Dust in Planet-forming Disks (29 september 2015, Universiteit Leiden). 
 
De Christiaan Huygens wetenschapsprijs wordt jaarlijks toegekend aan een onderzoeker die met zijn of haar promotieonderzoek een belangrijke bijdrage aan de wetenschap heeft geleverd, met oog voor de maatschappelijke relevantie. Bij toerbeurt staat een van de gebieden centraal die zich mede door het werk van Christiaan Huygens (1629-1695) hebben kunnen ontwikkelen: wiskunde, natuurkunde en sterrenkunde.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids