In het voorjaar van 2018 stelt de politie een jongerenraad in. De jongerenraad bestaat uit ongeveer vijftien jongeren tussen de 12 en 18 jaar die gaan meedenken over de maatschappelijke vraagstukken die de politie bezighouden. Op 10 januari start de werving. Dit meldt Politie.nl.
Jongeren raadplegen is niet nieuw voor de politie. Bij onderwerpen als slachtofferzorg en cybercriminaliteit gebeurt dit al. Denk aan de chatsessies over pesten en sexting of aan de zogenoemde ‘hackathons’, waarbij jongeren de politie op ideeën brengt om beter, sneller en slimmer rechercheonderzoek te doen naar cybercrime. Deze activiteiten leveren het politiekorps steevast verrassende inzichten en bruikbare ideeën op.
Met de jongerensite Vraaghetdepolitie en het Instagram-account dat hieraan is gekoppeld, bereikt het korps maandelijks ruim 60.000 jongeren (en ouders, docenten, journalisten en collega’s). Maar nooit eerder heeft de politie op zo’n directe, persoonlijke en structurele manier jongeren betrokken bij maatschappelijke vraagstukken.
Volgens Liesbeth Huyzer van de korpsleiding zijn jongeren een waardevolle doelgroep, omdat zij anders denken en een andere kijk hebben op zaken dan volwassenen. "Denk aan ontwikkelingen op internet. Criminaliteit verplaatst zich steeds meer naar de digitale wereld en de jeugd is daar meer in thuis. Ook op andere terreinen kijken we naar de politie van overmorgen en wie kunnen we hier beter bij betrekken dan jongeren zelf? Bovendien willen wij als politie midden in de samenleving staan, écht contact hebben", benadrukt Huyzer. "Daarom is het zo belangrijk om verschillende groepen in de samenleving te zien en te horen, ook deze jongeren. We willen weten wat hen beweegt, hoe zij dingen beleven en welke inzichten zij hebben."
Uit de aanmelding selecteert de politie zo’n 50 jongeren voor een selectiedag. Deze dag is op dinsdag 20 februari. De politie regelt een verklaring voor de jongeren die zijn uitgenodigd om die dag vrij te krijgen van school. Voor meer informatie over de selectie en de aanmelding, kijk op www.vraaghetdepolitie.nl
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids