Normal_golf_sport_golfbal_hole

Op de Universiteit van Maastricht is onderzoek gedaan naar het geluksniveau van ruim zesduizend mensen. Econoom en hoogleraar Paul Smeets voerde het onderzoek uit en kwam tot de conclusie dat mensen hun vrije tijd het best kunnen gebruiken voor hobby’s en sport. TV kijken maakt lang niet zo gelukkig. Dat meldt L1.

De zesduizend mensen die werden ondervraagd zijn Nederlanders, Denen en Canadezen en Amerikanen. Volgens Smeets delen mensen hun vrije tijd niet goed in. De vrije tijd is namelijk de afgelopen jaren toegenomen, maar de hoeveelheid stress ook. Mensen denken gelukkig te worden door hun vrije tijd te besteden voor de televisie, maar uit het Maastrichtse onderzoek blijkt dus dat sporten of het beoefenen van hobby’s tijdens die vrije tijd voor een groter geluksgevoel zorgt.

Mensen die hun geld uitgeven aan materiële zaken blijken bovendien minder gelukkig te zijn dan mensen die geld uitgeven aan diensten waarmee tijd kan worden bespaard, bijvoorbeeld schoonmaakhulp in huis. Van de Nederlandse proefpersonen blijkt slechts twintig procent van zo’n dienst gebruik te maken. Toch zou Smeets graag zien dat meer mensen hiervoor kiezen, zodat zij meer echte vrije tijd over hebben.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids