Normal_accomodatie_tent_kamperen

Het vinden van een kamer in Utrecht is lastig, zeker voor internationale studenten. De stad heeft, net als veel andere Nederlandse steden, te maken met een groot tekort aan kamers. Studenten die uit het buitenland in Utrecht komen studeren, hebben een tijdelijke oplossing gevonden: kamperen op de camping. Van daaruit kunnen ze makkelijker hospiteren om uiteindelijk alsnog een kamer te bemachtigen. Dat meldt RTV Utrecht.

Budget Camping Utrecht is in de weken voorafgaand aan de start van het collegejaar regelmatig de uitvalsbasis voor tientallen internationale studenten. Het gaat zowel om studenten die net zijn aangekomen als om studenten die al een tijdje in Nederland verblijven. Voor deze groep is het erg lastig en tijdrovend om een kamer te vinden. Slapen in een tent biedt daarom uitkomst.

De Universiteit Utrecht ziet in dat het tekort aan woonruimte een probleem is. Femke van der Geest, Beleidsmedewerker Onderwijs en Internationalisering aan die universiteit, zegt dat huisvesting voor een internationale student nu eenmaal niet zomaar geregeld is. De toelating van een student hangt af van de kwaliteiten van de student, niet van het aantal kamers dat beschikbaar is.

Toch betekent dat niet dat buitenlandse studenten geen hulp krijgen. Volgens Van der Geest worden studenten op allerlei manieren geïnformeerd over zoektips en hun rechten en plichten. Ook de nieuwe Housing Hotline van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) moet studenten op weg helpen bij het vinden van een kamer.

Ondertussen zijn de studenten op de camping blij met een tijdelijk dak boven hun hoofd. Het lijkt er zelfs op dat hun kampeeroplossing aanslaat bij medestudenten met wie zij contact hebben.

De kamernood leidt in meer studentensteden tot probleme, zo zijn de huurprijzen de laatste jaren fiks gestegen. Onlangs schreef onze student-correspondent Rick Veldman voor onze nieuwe zomerreeks 'Rick redeneert' zijn mening over het hoe en wat achter de hoge studetenkamerprijzen. Lees hier over de oorzaak van ongecontroleerde, hoge kamerprijzen in studentensteden.
 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids