Normal_kinderen_wetenschap

Er komt extra geld beschikbaar voor een vervolg op het Go-Labproject, dat gericht is op het veranderen van het Europese wetenschaps- en techniekonderwijs. De Europese Unie en Zwitserland stellen voor 'Next-Lab' samen 6,3 miljoen euro beschikbaar. Dit meldt Universiteit Twente.

Go-Lab, dat wordt gecoördineerd door Universiteit Twente, is gestart in 2012 om Europese jongeren van 10 tot 18 jaar oud enthousiast maken voor wetenschap en techniek en ze tegelijkertijd onderzoeksvaardigheden bij te brengen. Door middel van 'onderzoekend leren' doen de leerlingen niet alleen kennis op over het onderwerp, maar ook over het doen van wetenschappelijk onderzoek. Inmiddels zijn door docenten honderden online leeromgevingen gecreëerd waarvan er zo’n 400 zijn gepubliceerd. Zo'n 15.000 leerlingen van 1300 scholen uit dertig verschillende landen hebben er al gebruik van gemaakt. Leerlingen kunnen online allerhande experimenten uitvoeren die plaatsvinden in virtuele laboratoria of soms zelfs in echte fysieke laboratoria, maar dan op afstand. 
 
Na Go-Lab volgt nu Next-Lab. Hierin zullen de mogelijkheden en de impact van de lesmodules worden uitgebreid. De doelgroep wordt vergroot naar ook jongere basisschoolleerlingen en er zal aansluiting worden gezocht met lerarenopleidingen. Next-Lab start 1 januari 2017 en duurt drie jaar.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids