Normal_smartphone_app__2_

In deze tijd van social media worden studenten tijdens het studeren vaak afgeleid door WhatsApp, Facebook en Snapchat. De app Mattie, ontwikkeld door een groep studenten, helpt jongeren zich meer te focussen op het studeren. Dit meldt Mediawijzer.net.

Mattie is ontwikkeld door de start-up Sidekick Mattie, bestaande uit enthousiaste studenten die zelf tegen het afleidingsprobleem aanliepen. Mattie verhindert dat Facebook, Twitter en andere social media onbeperkt notificaties naar een smartphone kunnen pushen. De gebruiker kan binnen de app een taak aanmaken en een tijdsduur voor deze taak instellen, waarbinnen geen notificaties van social media binnenkomen. Ook heeft de gebruiker geen toegang tot social media. De gebruiker kan vijfentwintig minuten werken en heeft daarna vijf minuten pauze. Dit wordt de  pomodoro-techniek genoemd. In de pauze komen de notificaties binnen en kunnen social media bekeken worden.
 
Sidekick Mattie is bezig met het opbouwen van een netwerk bij onder andere de Universiteit Utrecht, het ROC Midden-Nederland en Avans Hogeschool. In september beginnen de eerste pilots. Oprichter Gül Akcaova: “We willen de applicatie voor elke onderwijsinstelling gaan personaliseren: die mag dan zelf bepalen welke social media en websites wel of niet worden toegestaan, maar we bieden ze dan ook inzicht in het leerproces van hun studenten.”
 
Mattie is al te downloaden voor Android en een iOS-versie is in de maak. De Android-app is nu nog in bèta, maar is al wel te gebruiken.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids