Normal_img_2628

Wil je niet meer afgeleid raken als je hard aan het studeren bent? Heb je veel (school)werk te doen in weinig tijd? Gebruik dan Study Buddy voor een betere concentratie. Althans, dat beweren de Utrechtse studenten Gerben Houwes en Wimme Klaver. Zij ontwikkelden een studiepil die het misbruik van drugs en medicijnen zoals Ritalin moet terugdringen. Doet Study Buddy echt wat het belooft? De Nationale Onderwijsgids experimenteerde met de pil en kwam tot enkele opmerkelijke conclusies. 

Wat zit er in de pil?
Study Buddy is een voedingssupplement en bevat alleen natuurlijke ingrediënten. Houwes en Klaver hebben naar eigen zeggen de pil ontwikkeld in samenwerking met experts op het gebied van farmacie en gezondheid, zodat één capsule de juiste verhoudingen van ingrediënten bevat en aan de veiligheidseisen voldoet.

De capsule bevat zeven ingrediënten die de gebruikers een mentale opkikker moeten geven. Binnen dertig minuten na inname moet de doorbloeding van de hersenen verbeteren en het concentratievermogen omhoog gaan. Het gaat om stoffen die een stressverminderend effect hebben op de hersenen en het geheugen en leervermogen verhogen. Ook bevat de pil de vitamines D, B12 en B6. Deze moeten er onder andere voor zorgen dat de hersenen fit zijn. Daarnaast beweren de makers dat de natuurlijke ingrediënten bijdragen aan de werking van het zenuwstelsel, immuunsysteem, en metabolisme en aan de vermindering van vermoeidheid.

Volgens de initiatiefnemers bevat de pil bovendien stoffen waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze je concentratie en geheugen verbeteren. “Uiteindelijk moet Study Buddy de functie van koffie, energiedrankjes en stoffen als Ritalin gaan vervangen als middel om productiever te zijn. Wij bieden een gezond en wetenschappelijk onderbouwd alternatief”, aldus Houwes en Klaver.

Ons experiment
De vraag is: verbetert deze pil echt het concentratievermogen en gaan onze prestaties ervan omhoog? Drie studenten en ondergetekende experimenteerden meerdere dagen met Study Buddy. Eén student werkt thuis aan zijn afstudeerscriptie, de twee anderen zwoegen in de universiteitsbibliotheek in Groningen ter voorbereiding op hun tentamens of volgen college. Ikzelf heb het supplement gebruikt bij het uitwerken van een interview en het schrijven van deze review.

De makers van Study Buddy adviseren met één capsule te beginnen, minimaal een uur na een maaltijd. Afhankelijk van het effect en de tolerantie raden zij aan twee capsules per keer te nemen, tot zes capsules per dag. Wij hebben ervoor gekozen om zowel het effect van één als twee capsules te testen.

Ons oordeel
Bijna allemaal gebruikten we de pil een uur na het ontbijt. Bij de inname ervan liepen we tegen onze eerste twijfels aan: de capsule is erg groot, is het mogelijk om deze in één keer door te slikken? Met een flinke slok water is dat uiteindelijk geen probleem, maar voor mensen die moeite hebben om medicijnen in één keer door te slikken, kan dit wel eens een struikelblok betekenen. De capsule in tweeën breken is geen optie, want dan valt alle poeder eruit.

Na de inname hebben we even gewacht en vervolgens begonnen we aan onze werk- of studiedag. Onze ervaringen waren wisselend en bepaald niet overtuigend. “Na iets meer dan een uur werken aan mijn scriptie kwam ik tot de bedroevende conclusie dat ik geen magische pil in handen had”, zegt een student die eerder al experimenteerde met ritalin, modafinil en dexamfetamine. Op de eerste dag nam hij direct twee capsules. “Een toch wat vervelende bijwerking van welke pil dan ook is het op zoek gaan naar de gewenste effecten. Dit merkte ik ook bij nemen van de eerste twee pillen. Ik zocht het effect wat pillen als ritalin en modafinil op mij hebben; een instant focus waarbij ik mijn gedachten maar op één ding kan richten. Maar tevergeefs.”

Een andere student had tijdens zijn studiedag wel een goede focus, maar twijfelt of het komt door Study Buddy. “Ik voelde me wel scherp en wilde hard aan de slag. Dat begon na een uur en duurde ongeveer twee uur”, zegt hij. Ook ik moet zeggen dat ik een uur na het innemen van de pil niet snel werd afgeleid, terwijl bij thuiswerken de afleidingen duidelijk aanwezig zijn. Toch is iedereen na de eerste dag niet geheel overtuigd.

Op de tweede dag besluit iedereen twee capsules in te nemen. Wellicht raken we dan meer overtuigd van Study Buddy en bovendien adviseren de makers om twee capsules te nemen. We zijn uiteindelijk unaniem in ons oordeel: na een halfuur merken we weinig, na een uur ook niet en na een paar uur weten we genoeg. Vandaag heeft Study Buddy onze concentratie niet verhoogd. Onafhankelijk van elkaar zijn we het daar over eens.

Een nadeel aan pillen als Ritalin zijn de mogelijke bijwerkingen. Bij Study Buddy hoef je daar niet bang voor te zijn. Althans, zo zijn onze ervaringen. Geen van ons heeft last gehad van bijvoorbeeld hoofdpijn of buikpijn.

Conclusie
Study Buddy is voor ons niet een overtuigend middel geweest om de concentratie te verhogen. Geen van ons zou een doosje van dertig pillen (19,95 euro) kopen. Wel moet gezegd dat onze verwachtingen niet bijzonder hoog waren. “Door het feit dat de pil legaal en zonder doktersvoorschrift te verkrijgen is waren mijn verwachtingen niet al te hooggespannen”, zegt een student, die daarmee lijkt aan te geven dat de pil voor hem ‘te licht’ is. Ook is er bij de testers geen grote behoefte aan een studiepil, omdat onze concentratie over het algemeen niet bijzonder problematisch is.

Daarnaast is het lastig geweest om de resultaten goed te vergelijken. “Je kunt hetzelfde moment, in eenzelfde setting, nooit meer zonder pil beleven waardoor het lastig is om te zeggen of het werkt”, weet een andere student.

De pil krijgt van ons een 5 als gemiddeld rapportcijfer.

© Nationale Onderwijsgids / Frank Molema

Disclaimer: aan de testuitslag kunnen geen rechten worden ontleend. De testers noch de deelnemende organisatie kan aansprakelijk gesteld worden voor de gevolgen van het gebruik van welke pil dan ook. Het gebruik van Study Buddy is geheel op eigen risico.