Normal_studentr45

Ruim 15.000 afgestudeerden hebben op dit moment een studieschuld van 50.000 euro of meer. Bijna 100 mensen hebben zelfs een studieschuld van meer dan 100.000 euro. Hoogstwaarschijnlijk zal het aantal mensen met een torenhoge studieschuld alleen maar toenemen door het nieuwe leenstelsel. Dat blijkt uit berekeningen van RTL Nieuws op basis van cijfers van DUO. Dat meldt RTL Nieuws.

Door invoering van het leenstelsel is de basisbeurs omgezet naar een lening. Het Centraal Planbureau schat in dat de gemiddelde studieschuld als gevolg hiervan met 6000 tot 9000 euro zal toenemen. RTL Nieuws berekende hoeveel mensen op dit moment met de door het CPB verwachte extra schuld boven de 50.000 euro uit zouden komen. Dat aantal ligt op basis van het huidige schuldenbestand van DUO tussen de 25.432 en 32.099. Dit is een toename van 66 tot 110 procent ten opzichte van de situatie voor het leenstelsel.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) noemt de cijfers alarmerend. Volgens de bond zadelt de overheid jonge mensen met het leenstelsel zelf op met grote schulden. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) hoopt op meer bewustwording van de gevolgen van hoge studieschulden. Het Nibud pleit voor meer hulp en ondersteuning van ouders en school. “Die hebben meer invloed op het leengedrag, zodat torenhoge schulden kunnen worden voorkomen”, aldus het Nibud.

Het ministerie van Onderwijs heeft via een woordvoerder laten weten dat zij verwachten dat het aantal studenten met forse schulden minder snel zal toenemen door de invoering van de studiekeuzecheck. Deze check moet ervoor zorgen dat studenten een beter overwogen studiekeuze maken. “De verwachting is dat dit leidt tot minder uitval en dus tot minder (hoge) schulden”, zegt de woordvoerder. Het ministerie zegt ook extra aandacht te besteden aan betere bewustwording van de gevolgen van lenen bij studenten. Zo zal er nadrukkelijk worden ingezet op gedragsbeïnvloeding en het financieel bewustzijn van studenten.

© Nationale Onderwijsgids