Angele Merkel, bondskanselier, eredoctoraat

NIJMEGEN (Novum) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel krijgt een eredoctoraat van de Radboud Universiteit Nijmegen. Merkel krijgt het doctoraat vanwege haar internationale maatschappelijke verdiensten, haar inzet voor Europa en vanwege haar visie op het belang van wetenschap, laat de universiteit dinsdag weten.

Rector magnificus en erepromotor Bas Kortmann stelt dat de bondskanselier zich inzet voor de toekomst van een stabiel en veilig Europa. Met herkenbaar leiderschap draagt zij bij aan 'vernieuwd vertrouwen' dat essentieel is voor de onderlinge verhoudingen in Europa. De katholieke universiteit reikt het eredoctoraat uit ter gelegenheid van haar achttiende lustrum. Vertrouwen is daarbij het centrale thema.

De universiteit wijst er verder op dat de wetenschap het fundament voor de carrière van Merkel vormt. Als gepromoveerd natuurkundige werkte de domineesdochter meer dan tien jaar aan de academie der wetenschappen in Berlijn, waarna haar politieke loopbaan begon. Onder haar leiding investeert de Duitse overheid structureel in wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Het land is daarmee een voorbeeld, aldus de Radboud Universiteit.

Het eredoctoraat wordt 24 mei uitgereikt in Nijmegen. Merkel zal dan ook een toespraak houden.