RUG verbindt Groningen in ENLIGHT met de rest van Europa

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) neemt sinds 2020 deel aan het Europese Universiteitsnetwerk ENLIGHT. Samen met 9 partners uit Europa ontwikkelt de RUG innovatieve vormen van onderwijs en stimuleert het onderzoekssamenwerking, waarbij de maatschappelijke uitdagingen in onze regio centraal staan. Van 7 tot en met 9 juni ontving de RUG de ENLIGHT-partners in Groningen voor een werkbijeenkomst om de ambities van het netwerk te bespreken en toekomstige activiteiten vorm te geven. Dat meldt de Rijksuniversiteit Groningen. 

Het thema van de driedaagse was ‘transformatie,’ doelend op de antwoorden die Europese Universiteitsnetwerken als ENLIGHT moeten formuleren op veranderingen in de maatschappij, bijvoorbeeld op het gebied van energie, digitalisering en gezondsheidszorg. Rector magnificus Cisca Wijmenga benadrukte dit tijdens de opening in een volle aula in het Academiegebouw: “Transformatie is een zeer toepasselijk thema voor deze bijeenkomst. Binnen ENLIGHT maken we een transformatie van projectorganisatie naar een duurzaam Europees Universiteitsnetwerk, dat verankerd is in onze instellingen, in onze activiteiten, en vooral in onze mensen. Op die manier zullen we de komende jaren nog beter in staat zijn bij te dragen aan de broodnodige veranderingen in het Europese hoger onderwijs die het makkelijker moeten maken voor onze studenten en medewerkers om over landsgrenzen heen samen te werken. Via onze onderwijs- en onderzoeksactiviteiten en door kennis te delen dragen we ook bij aan het creëren van oplossingen voor onze lokale en regionale uitdagingen. We delen kennis en leren van elkaars ervaringen.”

Lokale uitdaging 

Een mooi voorbeeld van een dergelijke activiteit is de door de RUG ontwikkelde Global Engagement module, waarin studenten van verschillende academische disciplines en van alle ENLIGHT-partners aan de slag gaan met een lokale uitdaging. Een van die uitdagingen gaat over het algemene welzijn van burgers in het Noorden van Nederland. Door inzichten van verschillende disciplines en regio’s te combineren worden er creatieve en innovatieve oplossingen gepresenteerd.   

Prikkelende stellingen 

Na de opening door de rector was er een inspirerende lezing door Prof. Willem Jonker (RUG-alumnus en directeur van AINed) over transformaties. Hij eindigde met een paar prikkelende stellingen over de rol die Europese universiteiten zouden moeten spelen in deze transformaties. Hierover ging een divers panel uit onderwijs, wetenschap en maatschappij een levendig gesprek aan. 

Om de connectie met de maatschappij nog eens extra te benadrukken, vond een groot deel van de ENLIGHT-bijeenkomst plaats in het House of Connections aan de Grote Markt, dat op 27 juni officieel geopend wordt.

Door: Nationale Onderwijsgids