Is Strijbis straks de beste jonge installateur van Europa?

Sam Strijbis (22), installateur in opleiding, is druk bezig om het gezicht te worden van jong installerend Nederland. In maart won hij al het Nederlands kampioenschap voor mbo-studenten: Skills Heroes. Dat won hij op het onderdeel sanitair- en warmtetechnicus. In september mag hij nu uitkomen voor Nederland bij de Europese Kampioenschappen in Gdansk, Polen. Dat meldt Warmte365. 

Strijbis heeft inmiddels installateur niveau 2 en 3 afgerond en zit nu in zijn BBL-opleiding voor werkvoorbereider niveau 4. De praktijk leert hij in het installatiebedrijf van zijn vader en bij IW Noord-Holland. Strijbijs studeert aan het ROC Horizoncollege. Zijn begeleider bij IW, Jacco op de Kelder, zag Strijbis voor het eerst tijdens de leerlingbezoekdag, een speciale dag voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. “Het was meteen al duidelijk dat deze jongen al wat verder was dan de rest. Er stak nog net geen steeksleutel uit zijn broekzak.” 

280 uur oefenen 

Strijbis neemt het in Polen op tegen zestien jonge installateurs uit andere Europese landen. Op dit moment is hij hard aan het trainen om nog sneller en handiger te zijn. Je moet namelijk verplicht 280 uur oefenen als je aan deze Europese Kampioenschappen meedoet. 

Werken onder tijdsdruk 

Het moeilijkste vindt Strijbis werken onder tijdsdruk. “Het moet allemaal zo netjes mogelijk en op een gegeven moment moet je keuzes maken. Laat ik dit zo zitten of ga ik door om niet in tijdnood te komen. Je krijgt een beperkt aantal materialen en als je iets verpest moet je om nieuwe spullen vragen en dat zorgt voor punten aftrek.” 

Na het kampioenschap heeft Strijbis weer wat meer tijd en ruimte voor zijn studie. Na zijn studie wil hij óf voor zichzelf beginnen óf het bedrijf van zijn vader overnemen. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk