Utrechtse scholen en gymzalen voorlopig nog niet aardgasvrij

De renovatie van scholen, gymzalen en buurtcentra dreigt per direct stopgezet te worden vanwege een te vol stroomnet in Utrecht. Daarom grijpt de gemeente nu in en maakt voorlopig twintig projecten nog niet aardgasvrij. Dat meldt RTV Utrecht. 

Er worden acht scholen door de gemeente genoemd, waaronder school voor speciaal onderwijs Ariane de Ranitz en De Regenboog. Scholenkoepel PCOU Willibrord, waar de scholen onder vallen, laat weten dat ze een goed overleg met de gemeente hebben gehad. Twee projecten van PCOU Willibrord kunnen gewoon doorgaan met de voorbereidingen. Het besluit van de gemeente heeft daar op dit moment geen invloed op.

Wettelijke taak van de gemeente 

De gemeente Utrecht is van mening dat nieuwbouw en renovatie gewoon doorgaat, zelfs bij een overvol stroomnet. “Het kan grote gevolgen hebben als dat niet doorgaat.” Want dan kunnen ze geen onderwijshuisvesting meer realiseren en dat hoort wel bij de wettelijke taak van de gemeente.

Gas 

Nieuwbouwprojecten staan nog even in de wachtstand, er is namelijk geen kortetermijnoplossing wat betreft wetgeving. Scholen, gymzalen en buurtcentra in Utrecht die gerenoveerd moeten worden moeten voorlopig nog even gebruikmaken van gas.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk