Mega Wandel Marathon: wandel mee voor kinderen met een handicap

In de prachtige omgeving rond Arnhem vindt op zaterdag 13 mei 2023 de tweede editie van de Mega Wandel Marathon plaats: het mooiste wandelfeest van Nederland! De Mega Wandel Marathon is een initiatief van Stichting het Gehandicapte Kind en iedereen kan en mag meewandelen en zo sponsorgeld ophalen om projecten voor kinderen met een handicap te steunen. Inschrijven is vanaf nu mogelijk via: www.megawandelmarathon.nl. Dat meldt Stichting het Gehandicapte Kind.  

De start- en finishlocatie is bij Sportcentrum Papendal, Arnhem. Deelnemers kunnen kiezen uit vier afstanden, van 4 kilometer tot zelfs 42 kilometer! Zo vindt iedereen de uitdaging die bij haar of hem past. Uiteraard zijn alle routes toegankelijk voor rolstoel en runningframe. De routes kunnen individueel of in een team worden gelopen. Onderweg is er volop entertainment, zoals muziek en optredens. De dag eindigt met een spetterende slotshow. Oud-minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink schreef zichzelf al in met een team: “Ik doe mee omdat ik het belangrijk vind dat we de positie van kinderen met een handicap versterken. Als we een inclusieve samenleving willen zijn, dan moeten we bij kinderen beginnen. Bij hen begint bewustwording en start contact. Zo leren kinderen dat niet iedereen eruitziet zoals zijzelf.”

Kinderambassadeurs 

Ook de vier kinderambassadeurs van Stichting het Gehandicapte Kind Joël, Pauline, Hüseyin en Leona doen mee met de Mega Wandel Marathon. Als kinderambassadeur van de stichting hebben ze allemaal hun eigen motivatie om zich in te zetten voor kinderen die, net als zijzelf, een handicap hebben. Zo vindt de twaalfjarige Pauline dat reguliere scholen ook toegankelijk moeten zijn voor kinderen met een beperking. Leona (15) en Joël (11) willen dat speeltuinen ook geschikt zijn voor kinderen met een handicap zodat iedereen samen kan spelen. De veertienjarige Hüseyin vertelt wat zijn motivatie is om zich in te zetten als kinderambassadeur: “Ik ben ambassadeur omdat ik het heel belangrijk vind dat kinderen met een handicap gewoon kunnen sporten en dat ze in een gemengde groep samen kunnen sporten.”

Hella van der Wijst 

De rol van ambassadeur voor de Mega Wandel Marathon is Hella van der Wijst op het lijf geschreven. Hella is een fervent wandelaar en schreef daar meerdere boeken over, waaronder recent ‘Wandelen met Hella’. Ook maakte zij het populaire tv-programma ‘De wandeling' en ‘Het gevoel van de Vierdaagse’ bij KRO-NCRV, waarin ze al wandelend bekende en onbekende Nederlanders interviewde.

Douwe Bob 

Douwe Bob steunt Stichting het Gehandicapte Kind al sinds 2018: “Als kind wil je toch gewoon meedoen? Maar tienduizenden kinderen in ons land krijgen die kans niet. Stichting het Gehandicapte Kind zorgt ervoor dat ze er wél bij horen, en ik help graag een handje mee!”

Eenzaamheid 

Kinderen met een handicap zijn vaak eenzaam doordat ze ver weg van huis naar school gaan, niet kunnen sporten bij de lokale sportvereniging of niet mee kunnen spelen in de speeltuin omdat deze niet toegankelijk is. De handicap bij deze kinderen kunnen we niet wegnemen, de eenzaamheid wel! Met de Mega Wandel Marathon gaan deelnemers samen wandelen en geld ophalen om ervoor te zorgen dat kinderen met een handicap kunnen meedoen met leren, sporten en spelen!

Door: Nationale Onderwijsgids