VVN wint twee NOT Innovatie Awards tijdens de NOT in Jaarbeurs Utrecht

VVN Minecraft Verkeerseducatie heeft zowel de NOT Innovatie Award voor beste innovatie in het primair onderwijs en het speciaal onderwijs gewonnen. Deze Award wordt namens de vakjury uitgereikt tijdens de Nationale Onderwijs Tentoonstelling in de Jaarbeurs in Utrecht. VVN Minecraft Verkeerseducatie is een primeur op het gebied van verkeerseducatie. Leerlingen zijn daadwerkelijk verkeersdeelnemer, maar dan in een virtuele en realistische 3D ‘wereld’. Lopend of fietsend voeren zij verkeersopdrachten uit. De opdrachten sluiten aan op de leerdoelen van de VVN Verkeersmethode. Dat meldt VVN.

De Nationale Onderwijs Tentoonstelling (NOT) staat elke editie weer bol van de onderwijsinnovaties en digitale transformatie binnen het onderwijs is tijdens deze NOT een belangrijk thema. Maar liefst 36 beursdeelnemers stuurden een innovatie in om mee te dingen naar de juryprijzen van de NOT Innovatie Award 2023. Veilig Verkeer Nederland is de komende dagen nog te vinden op de beursvloer en is de vinden op stand 01.C050.

Minecraft 

Veilig Verkeer Nederland lanceerde de wereldprimeur 'VVN Minecraft Verkeerseducatie' in het 90-jarig bestaan van de organisatie in maart 2022 waarbij het startsein werd gegeven door verkeersminister Mark Harbers en onderwijsminister Dennis Wiersma en de leerlingen van CBS De Herenweg in Wassenaar. Zo kreeg de immens populaire game Minecraft hiermee een variant die gebruikt wordt om kinderen op de basisschool, aanvullend op de reguliere verkeerslessen, spelenderwijs te leren over verkeer. En dat is helemaal nieuw. Niet alleen in Nederland maar ook op wereldschaal. 

Een meerderheid van de leerkrachten (82 procent) denkt dat leerlingen het gebruik van 'VVN Minecraft Verkeersducatie' als verrassende aanvulling op de verkeersles zullen waarderen. Veilig Verkeer Nederland ontwikkelde dit programma speciaal voor in de klas samen met IT Randsteden en Microsoft.

De lancering van 'VVN Minecraft Verkeerseducatie' door de ministers Harbers en Wiersma vormde in maart 2022 het startsein voor het spelen van 'VVN Minecraft Verkeerseducatie' op alle basisscholen in Nederland, waarvoor zich 350 scholen met 9.000 leerlingen aanmeldden.

Veiliger maken van het verkeer 

Verkeersminister Mark Harbers sprak zijn enthousiasme uit over deze innovatie van Veilig Verkeer Nederland; "Als overheid investeren we op verschillende manieren in het veiliger maken van het verkeer. Helaas gebeuren er ook onder kinderen nog teveel ongelukken en elk ongeluk is er één teveel. Daarom juich ik alle goede initiatieven toe die bijdragen aan meer bewustzijn voor een veiliger deelname aan het verkeer. Dit vernieuwende Minecraft leerproject sluit mooi aan bij de belevingswereld van deze jonge verkeersdeelnemers en bevordert daarmee al spelenderwijs hopelijk een positief verkeersgedrag bij hen.”

Onderwijsminister Dennis Wiersma onderstreepte het belang van 'VVN Minecraft Verkeerseducatie': "Verkeer hoort in het lesprogramma. Hoe cool is het als je Minecraft al speelt en via dat spel leert hoe het verkeer werkt. Precies de manier die het onderwijs nodig heeft om aan te sluiten bij thuis".

Minecraft Education 

Veilig Verkeer Nederland heeft de krachten gebundeld met Minecraft Education om een wereld te maken waarin basisschoolkinderen kunnen rondlopen en fietsen

Broekpoort 

"Welkom in het stadje Broekpoort"; Zo begint het nieuwe 'VVN Minecraft Verkeerseducatie'. "Broekpoort is nog maar net een echte stad geworden. Hierdoor is nog niet iedereen gewend aan de verkeersregels en gaat het nog wel eens mis. Jij komt aan als expert om de stad te helpen. De komende lessen ga jij de stad helpen om veiliger te worden. Je krijgt elke les nieuwe opdrachten om de inwoners te helpen om veilig door de stad te kunnen reizen. Je zult zien dat met jouw hulp de stad stap voor stap veiliger wordt".

'VVN Minecraft Verkeerseducatie' is meer dan alleen een game en is bedoeld om spelenderwijs, bewust en onbewust, te leren. Kinderen zijn snel vertrouwd met games en veel kinderen spelen Minecraft al. Dit helpt om kinderen enthousiast te krijgen voor verkeersles.

Verkeerssituaties 

"Met de VVN Minecraft Verkeerseducatie-wereld willen we kinderen op een leuke manier dat wat ze geleerd laten toepassen in een voor hen veelal bekend, motiverend spel. Ze oefenen niet alleen verkeerssituaties, maar ook de 21-eeuwse vakoverstijgende vaardigheden. Twee vliegen in één klap;aldus VVN-directeur Evert-Jan Hulshof. Vaak weten leerkrachten niet hoe zij de vakoverstijgende vaardigheden zoals probleemoplossen, ICT basisvaardigheden, zelfregulering, kritisch denken en communiceren in hun al overvolle lesrooster moeten vormgeven. Met 'VVN Minecraft Verkeerseducatie' kan het tijdens de verkeersles als het ware meegepakt worden. Bovendien kan de leerkracht goed zien hoe de kinderen vorderen.  

Voor de groepen 5 en 6 van de basisschool presenteert Veilig Verkeer Nederland voor het schooljaar 2021-2022 de eerste 4 van de in totaal 16 uit te brengen hoofdstukken. Is een hoofdstuk succesvol doorlopen dan wordt dit afgesloten met een certificaat.

VVN Verkeersmethode 

Veilig Verkeer Nederland heeft al vele jaren een verkeersmethode voor de groepen 1 t/m 8 van de basisschool. 'VVN Minecraft Verkeerseducatie' sluit aan op de leerdoelen van de VVN Verkeersmethode en kan daardoor aanvullend op de reguliere verkeerslessen ingezet worden. Elk schooljaar ontwikkelt VVN nieuwe verkeerslessen en zo is verkeerseducatie altijd actueel. Continu onderzoekt Veilig Verkeer Nederland wat de wensen van kinderen en scholen zijn en speelt hier zowel inhoudelijk als met innovaties op in. Dit met 90 jaar ervaring op het gebied van verkeersveiligheid en het bevorderen van verkeersveilig gedrag. Veilig Verkeer Nederland bedient rechtstreeks ruim 70 procent van de basisscholen met VVN-Verkeersleermiddelen.

Door: Nationale Onderwijsgids