Kwetsbare kinderen te laat op school door tekort aan chauffeurs leerlingenvervoer

Kinderen in het speciaal onderwijs in Eindhoven die dagelijks gebruikmaken van leerlingenvervoer, komen regelmatig te laat op school door een tekort aan chauffeurs. Veel van het personeel van taxibedrijven is aan het begin van de coronacrisis weggegaan, doordat contracten tijdens de lockdowns niet werden verlengd. Anderen, veelal oudere chauffeurs, stopten uit angst voor corona. Door een hoog ziekteverzuim speelt het tekort aan personeel nog steeds. Dit meldt het Eindhovens Dagblad. 

De Mytylschool in Eindhoven krijgt iedere avond van het taxibedrijf door welke kinderen niet op tijd gaan komen. Dagelijks gaat het om een handjevol kinderen. Volgens de directeur van de school voor speciaal onderwijs is het een vervelende, maar geen onhandelbare situatie. Hij ziet ook dat er hard wordt gewerkt aan het vinden van meer chauffeurs en heeft goede hoop dat de problemen na de vakantie grotendeels zijn opgelost. 

Schuiven met routes

Ook de gemeente Eindhoven heeft dagelijks inzicht in de leerlingen die worden opgehaald en thuisgebracht door een gecontracteerd taxibedrijf. “Door te schuiven met routes zorgen we ervoor dat niet telkens hetzelfde kind, school of route te maken krijgt met vertraging”, legt een woordvoerder uit. Ook gaat het wekelijks in gesprek met Connexxion over nieuwe aanwas van personeel en weet dat er meer sollicitatiegesprekken plaatsvinden én er nieuwe werknemers worden aangenomen. Waarschijnlijk zal het ziekteverzuim in mei dalen, waardoor er ook weer extra personeel beschikbaar komt.

Ritten duren te lang

In maart trok Ouders & Onderwijs al aan de bel over het leerlingenvervoer. Uit onderzoek onder ouders blijkt dat ritten voor leerlingen nu veel te lang duren, chauffeurs te vaak wisselen en de situatie in de bus soms onveilig is. Met als gevolg dat de toch al kwetsbare leerlingen uitgeput op school aankomen. Lees hier meer over het onderzoek.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky