Extra kansen voor jongeren met ME/CVS tijdens The Social Challenge November

Je bent jong en hebt een slopende, chronische ziekte. Dan kun je vaak minder makkelijk meekomen in de maatschappij. Met vrienden afspreken, een opleiding volgen, een baan vinden, op jezelf gaan wonen. Allemaal zaken waar ‘gezonde’ jongeren vaak niet eens bij stil staan. Maar die voor jongeren met ME/CVS, beter bekend als chronisch vermoeidheid syndroom, vaak niet of nauwelijks bereikbaar zijn. Dit meldt ME/CVS Stichting Nederland.

Social Challenge is onderdeel van het landelijke MDT Maatschappelijke Dienst Tijd project, specifiek gericht op jongeren met een chronische ziekte. Hier kunnen deze jongeren op reis naar de beste versie van zichzelf, hun talent ontwikkelen, anderen ontmoeten en zich vrijwillig inzetten voor goede doelen, maatschappelijke organisaties of het bedrijfsleven. Binnen de Social Challenge is één op één begeleiding van de MDT coach beschikbaar voor de jongeren. Het project kan zowel fysiek als online plaatsvinden en wordt volledig aangepast aan de ambities en de mogelijkheden van de jongere. 

Social Challenge

In april van dit jaar startte een groep jongeren met ME/CVS met de Social Challenge als pilotgroep. Zo leerden de jongeren websites ontwikkelen, diverse marketing classes en hebben enkele jongeren zich bekwaamd in fondsenwerving voor goede doelen. Een andere groep volgde het creatieve traject en ontwierp geheel naar eigen inzicht een productenlijn voor de webshops van diverse goede doelen. Een aantal jongeren ging fysiek aan de slag bij de lokale dierenopvang, een speelgoed ruilhuis en een kringloopcentrum in hun woonplaats.

Traject

Deelneemster Mandy is nu met de afronding van haar MDT bezig: “Wat me opviel was dat het zo flexibel is, ik had alle ruimte om aan te geven wat wel en niet kon en dan kon ik met de coach naar mogelijkheden zoeken. Het wekelijkse contact was zowel een stok achter de deur maar vooral ook een motivatie en steun voor wat ik aan het doen was. De dankbaarheid van de goede doelen waar ik voor werkte, gaf me dagelijks nieuwe energie. Ik kan iedereen met een chronische ziekte aanraden om dit traject te doen!”. Mandy blijft na afronding van haar traject als vrijwilliger werken voor het goede doel maar heeft inmiddels ook twee betaalde opdrachten gekregen op basis van haar nieuwe kennis en ervaring.

Na de pilotfase komen nu nog 100 plaatsen beschikbaar voor jongeren om aan dit project deel te nemen. The Social Challenge duurt maximaal zes maanden en per week kun je van twee tot 16 uur tijd investeren, naar gelang je eigen wensen en mogelijkheden. 

Door: Nationale Onderwijsgids