Week 25: 10-14 onderwijs, studieachterstanden & geld voor aanpak lerarentekort

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Met deze week onder meer: Het kabinet wil dat de overstap van de basisschool naar de middelbare school voor alle leerlingen makkelijk is. Soms kan een school met 10-tot-14-onderwijs voor leerlingen een oplossing zijn, het aantal studenten met een studieachterstand is met in ieder geval 54.000 gestegen ten opzichte van het jaar 2018 en Het kabinet trekt de komende vier jaar 116 miljoen euro uit voor de uitvoering van de noodplannen van de grote steden, waar het lerarentekort het grootst is.

Maandag: Makkelijkere overgang naar middelbare school: is 10-14 onderwijs de oplossing?

Het kabinet wil dat de overstap van de basisschool naar de middelbare school voor alle leerlingen makkelijk is. Soms kan een school met 10-tot-14-onderwijs voor leerlingen een oplossing zijn. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) onderzoekt deze nieuwe onderwijsvorm met een pilot van 12 scholen. Deze scholen heten ook wel Tienerscholen.
 

Dinsdag: Het ISO: 54.000 studenten hebben studieachterstand door corona

Vandaag blijkt uit onderzoek van ResearchNed dat het aantal studenten met een studieachterstand met in ieder geval 54.000 is gestegen ten opzichte van het jaar 2018. De stijging is volgens het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) een gevolg van de coronamaatregelen. ISO-voorzitter Kees Gillesse pleit daarom voor “meer fysiek onderwijs”. 
 

Woensdag: Kabinet maakt extra geld vrij voor aanpak lerarentekort in grote steden

Het kabinet trekt de komende vier jaar 116 miljoen euro uit voor de uitvoering van de noodplannen van de grote steden, waar het lerarentekort het grootst is. Met dit geld kunnen de gemeenten en schoolbesturen maatregelen nemen om acute personeelstekorten op te vangen. Daarnaast werken het ministerie van OCW, gemeenten, scholen en lerarenopleidingen hard door aan de aanpak van de tekorten. De inzet is en blijft een bevoegde leraar voor elke groep. 
 

Donderdag: 'Kleinere klassen zowel beter voor de leerling als ook goed voor de economie'

Met een investering van bijna 2 miljard euro in met name kleinere klassen en effectieve begeleiding van beginnende leerkrachten, kan er een ook flinke verbetering van de economie worden behaald. Het effect op de totale waarde aan alle goederen en diensten van ons land, het bruto binnenlands product (bbp), zou op de lange duur op een groei van maximaal bijna 7 miljard euro kunnen neerkomen.
 

Vrijdag: Nationale Schooltoets: wie heeft het meest geleerd tijdens thuisonderwijs?

Tv-bioloog Freek Vonk, muzikant en YouTuber Qucee en wetenschapsjournalist Diederik Jekel zullen tijdens de Nationale Schooltoets aanstaande zaterdag op NPO3 toetsvragen stellen aan het kijkend publiek. In het live programma op Zapp worden basisschoolleerlingen en hun ouders onderworpen aan een vragenvuur om te bepalen wie het meeste heeft opgestoken van het thuisonderwijs van de afgelopen maanden.
 
 
Door: Nationale Onderwijsgids