Normal_tram_ov_metro

Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Met deze week onder meer: 58.000 studenten hebben nog recht op OV-geld, veel stereotiepe beelden in Nederlandse schoolboeken en gedupeerden in de kinderopvangtoeslagaffaire moeten schadevergoeding krijgen.

Maandag: Leerlingprestaties voor het vak Engels aan einde basisschool lopen flink uiteen

Het peilingsonderzoek Engels einde basisonderwijs laat zien dat de leerlingprestaties van groep 8-leerlingen op het gebied van Engels uiteenlopen. De Engelse gespreksvaardigheid, maar ook de luistervaardigheid, leesvaardigheid en woordenschat verschilt aanzienlijk per leerling. 
 

Dinsdag: 58.000 studenten nog recht op OV-geld

Duizenden studenten hebben nog geld tegoed omdat ze 16 augustus ten onrechte hebben betaald voor hun rit met bus, tram en/of metro. Volgens de OV ombudsman hebben die dag door een technische fout bijna 73.000 bezitters van een OV studentenjaarkaart betaald, terwijl ze 'gratis' hadden moeten kunnen reizen.
 

Woensdag: ‘Veel stereotiepe beelden in schoolboeken’

In Nederlandse schoolboeken komen veel stereotiepe beelden voor. Er staan veel minder vrouwelijke dan mannelijke personages in en ook relatief weinig personages met een niet-Westerse achtergrond. Dat concludeert Judi Mesman, hoogleraar maatschappelijke vraagstukken jeugd bij de Universiteit Leiden.
 

Donderdag: Schadevergoeding voor gedupeerden fiscus

De Belastingdienst trad te streng op in de kinderopvangtoeslagaffaire. De gedupeerden moeten een schadevergoeding krijgen, oordeelt de commissie onder leiding van oud-minister Piet Hein Donner.
 
 

Vrijdag: Opgestapte voorzitter AOB voelde zich onder druk gezet

De opgestapte AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen voelde zich onder druk gezet door minister Arie Slob om akkoord te gaan met eenmalig extra geld voor het onderwijs. "Dat zeg ik niet als excuus, maar wel als verklaring", laat Verheggen in een interview in Trouw weten. Ze stapte begin deze maand op, omdat ze voor dat besluit geen steun had van haar achterban.
 
Door: Nationale Onderwijsgids