Normal_kind_schrijven

De Grote Kerstkaartenactie van het Nationaal Ouderenfonds en PostNL, die dit jaar voor de vierde keer wordt gehouden, heeft in de afgelopen weken kaarten uit heel de wereld opgeleverd. Zo komen er handgeschreven kaarten uit Ierland, Portugal, Griekenland, Slovenië, Denemarken, Zweden, Canada, Curaçao, België, Spanje, Cyprus, Noorwegen, Schotland, Oostenrijk, Frankrijk, Italië, en zelfs Japan. De afzenders zijn onder meer leerlingen van Noorse basisscholen, Nederlandse expats in Canada en Curaçao, en padvinders uit Frankrijk. Geen andere kerstkaartenactie kon tot nog toe rekenen op zo veel internationale aandacht, daarom heet deze actie de Grote Kerstkaartenactie. Dit meldt het Ouderenfonds.

Verras ook dit jaar een eenzame oudere met een mooie, handgeschreven kerstwens. Dat is de oproep die heNationaal Ouderenfonds begin november deed. Veel ouderen ontvangen namelijk helemaal geen kerstpost en daar wil het Ouderenfonds verandering in brengen.De kerstkaarten moeten uiterlijk dinsdag 18 december in Amersfoort bij het Ouderenfonds zijn, waarna ze door vrijwilligers van het Ouderenfonds worden gesorteerd. Vervolgens bezorgt PostNL de kaarten aan ouderen van ongeveer 3.000 zorginstellingen. 

1.300 leerlingen schrijven kerstkaarten

Er doen ook weer duizenden basisscholen mee aan deze jaarlijkse kerstactie: dit jaar maar liefst 1.300. De leerlingen van deze scholen kregen schrijftips van beroemde kinderboekenschrijvers Mirjam Oldenhave, Jozua Douglas, Janneke Schotveld en Manon Sikkel. De docenten kregen een lespakket van Kidsweek waarmee ze de actie ook nog eens educatief maakten.

Roos schrijft én bezorgt kerstkaarten met de hele klas

Bijzonder is het initiatief van de 9-jarige Roos uit Soest, die dit jaar met haar school voor het eerst meedoet aan de kerstkaartenactie. Zij en haar medeleerlingen schreven mooie kerstgedachtes en knutselden samen tientallen kerstkaarten. Op maandagochtend 17 december brengt Roos deze kerstkaarten, samen met  de andere leerlingen, juf Linda en een postbezorger, naar een zorginstelling in Soest. Daar mogen zij de kaarten zelf aan de ouderen geven. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids