Normal_trekker

Voor leerlingen in het praktijkonderwijs is het sinds 1 januari van dit jaar mogelijk om een subsidie aan te vragen voor de kosten van een T-rijbewijs. Eerder gold deze regeling alleen voor mbo-studenten. Het gaat om leerlingen die stage lopen in de sectoren Dierhouderij, Paddenstoelen en Open Teelten. Dat meldt SBB.

Een T-rijbewijs is nodig wanneer iemand met een trekker werkt. Voor jongeren die een stageplaats hebben en daarbij de trekker nodig hebben, geldt dat dus ook. Om dat rijbewijs te halen moet er, net als bij een autorijbewijs, theorie- en praktijkexamen worden afgelegd bij het CBR. Om de leerlingen tegemoet te komen in de hoge kosten van die examens, heeft Colland (het samenwerkingsverband tussen fondsen en regelingen in de agrarische en groene sector) een subsidie beschikbaar gesteld.

Er worden alleen kosten vergoed die sinds 1 januari van dit jaar zijn gemaakt. Bovendien mogen die kosten alleen betrekking hebben op theorielessen, praktijklessen, leermiddelen, Eigen Verklaring en examengeld.
De hoogte van de subsidie is ongeveer hetzelfde als die van de cursusgroepenregeling van de sectoren Dierhouderij, Open Teelten en Paddenstoelen. Tot en met 31 december van dit jaar is de subsidieregeling van toepassing. Leerlingen kunnen een aanvraag doen via het Colland Administratie Systeem (CAS).

Het besturen van landbouwtrekkers, grondverzetmachines en zelfrijdende werktuigen mag sinds 2015 alleen met een zogenaamd T-rijbewijs. Het rijbewijs heeft het T-certificaat vervangen. Tot 1 juli vorig jaar kon een trekkercertificaat worden omgezet naar een T-rijbewijs.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids