Normal_leren__kinderen__lezen__vakken__schoolvakken__jongens

Woensdag 29 maart is de tweejaarlijkse Nationale Onderwijsprijs uitgereikt in het World Trade Center te Rotterdam. In het basisonderwijs ging de eerste prijs naar een samenwerkingsproject van drie Utrechtse scholen. In het voortgezet onderwijs was de Piet Bakkerschool uit Sneek de winnaar. De prijswinnaars hebben de ‘Bronzen Olifant’ en een geldbedrag van 7.000 euro ontvangen. Dit meldt onderwijsprijs.nl.

De Utrechtse scholen Klimroos, Apollo 11 en MAVO TIEN hebben een bijzondere samenwerking opgezet tussen basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Het programma wil leerlingen extra uitdagen, bijdragen aan hun persoonlijke ontwikkeling en hen voorbereiden op hun toekomst. Leerlingen van de drie scholen werken binnen zes grote projecten gezamenlijk aan de ontwikkeling van 21st century skills. Ze zitten in gemengde projectgroepen, krijgen les op hun eigen school en de andere deelnemende scholen en komen in aanraking met bijzondere experts, workshops en locaties. Ook de leerkrachten werken intensief samen. Op deze manier wordt een mooie doorgaande leerlijn opgezet. 
 
De Piet Bakkerschool uit Sneek is een school voor zeer moeilijk lerende en meervoudig beperkte leerlingen (4 tot 20 jaar). Door de invoering van de participatiewet moeten meer leerlingen uit het speciaal onderwijs een betaalde baan zien te krijgen. Dit vraagt verandering van het onderwijsaanbod. In kleine groepjes zijn de leerlingen drie dagen in de week aan het leren en werken in een supermarkt, transportbedrijf, dorpshuis, bouwbedrijf en drukkerij. Ze worden vanuit school begeleid door een leerkracht of onderwijsassistent. Leerlingen drinken koffie en lunchen samen met de medewerkers van het bedrijf waardoor sociale vaardigheden geoefend worden. Vervoersbedrijf Arriva heeft een ‘voor elkaarpas’ ontwikkeld waarmee leerlingen zelfstandig leren reizen naar hun werk.
 
Aan de Nationale Onderwijsprijs 2015-2017 hebben ruim 250 scholen deelgenomen met een project uit de eigen onderwijspraktijk. De prijs is ingesteld om de creatieve kant van het Nederlands onderwijs voor het voetlicht te halen en onderwijsvernieuwende projecten te stimuleren. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids