Zij-instromers vullen het personeelstekort op bij zorginstellingen

Vanwege een verminderde instroom aan jonge zorgstudenten en een groot personeelstekort zijn zorginstellingen actiever op zoek naar zij-instromers. De instellingen hopen, door het aanbieden van versnelde mbo-opleidingen, dat de zorg aantrekkelijker wordt voor werkzoekers. Dat meldt NH Nieuws.

Geïnteresseerden in een baan in de zorg, waren voorheen aangewezen tot het volgen van een reguliere mbo-opleiding. Een jarenlange studie schrok veel mensen af, zagen de zorginstellingen. Daarom worden er nu vaker kortdurende opleidingen aangeboden. Studenten kunnen tijdens die opleiding een certificaat halen.

Versnelde mbo-opleiding 

Het Talland College startte in 2024 met een versnelde mbo-opleiding voor begeleider in de ouderen- en gehandicaptenzorg. De onderwijsinstelling werkt hiervoor samen met zorginstelling Calidus. De praktijkopleiding wordt betaald door de zorginstelling, de student ontvangt meteen een salaris. Als je na dat jaar nog een volwaardig mbo-3-diploma wil halen, is dat mogelijk met een extra leerwerktraject.

20 studenten zijn in september 2024 gestart met dit traject. Nieuwe studenten kunnen gedurende het studiejaar nog tijdens een aantal momenten instromen.

Zij-instromers 

Dat hebben 52 studenten gedaan tussen september 2024 en april 2025. 39 van hen voor de opleiding ouderenzorg, 13 doen de opleiding gehandicaptenzorg. Van deze groep studenten heeft een groot deel besloten om volgend schooljaar ook het tweede deel van het opleidingstraject te volgen.

“Tijdens schooljaar 2023-2024 zijn er bij Calidus 25 zij-instromers begonnen aan een reguliere mbo-opleiding voor verzorgende IG. Je ziet echt een verschil”, aldus woordvoerder Frederique Hermie van Caldius.

De 47-jarige Margret Dau uit Zwaag is een van die zij-instromers. Geboren in Soedan, maar eind jaren negentig naar Nederland gekomen vanwege de oorlog in haar thuisland. Ze zou in Soedan naar de universiteit gaan, maar wist dat er een kans bestond dat ze in dienst moest. En dat wilde ze niet.

Zij-instroomtraject helpende plus 

In Nederland ging Dau werken in de thuiszorg. Omring was op zoek naar mensen. Je ging een dag per week naar school en de rest van de week aan de slag als helpende A. Na tien jaar moest Dau stoppen met het werk. De studie en het werk waren niet meer te combineren met een gezin.

Dau is nu begonnen aan een zij-instroomtraject voor helpende plus. Het is de bedoeling dat ze doorleert voor verzorgende IG. Het Nederlands is niet haar moedertaal, maar dat heeft haar er niet van weerhouden om verder te studeren. Dau hoopt dan ook dat meerdere anderstaligen een studie gaan oppakken.

Nog twee examens is Dau verwijderd van haar diploma. Deze hoopt ze in september te halen. Uitgeleerd is ze waarschijnlijk nog niet. “Meer leren vind ik alleen maar leuk, een nieuwe opleiding sluit ik dan ook niet uit.”

Door: Nationale Onderwijsgids /Femke van Arendonk