
Drie mensen zijn aangehouden door de politie op verdenking van fraude met vervalste zorgcertificaten. Deze EVC-certificaten (EVC staat voor Erkenning Verworven Competenties) laten zien hoeveel ervaring iemand heeft opgedaan in de zorg. Een mbo-diploma is dan de volgende stap. Dat melden Nieuwsuur en het AD.
Deze certificaten verkocht het drietal aan honderden mensen die geen ervaring hebben in de zorg, maar zich wel voordoen als zorgmedewerker. Deze zorgmedewerkers stonden zonder kwalificatie bij ouderen aan hun bed of werkten in de jeugdzorg.
Mbo-instellingen zetten EVC-certificaten om in vrijstellingen
Een man uit Amersfoort zou valse zorgdiploma’s hebben verkocht. Na onderzoek bleek dat het drietal zich bezighield met het begeleiden van mogelijk duizenden EVC-trajecten en het afgeven van certificaten. Deze EVC-certificaten worden door mbo-instelling omgezet in vrijstellingen voor een groot deel van de opleiding. Een officieel zorgdiploma wordt dan sneller behaald.
De politie laat weten dat door het uitgeven van de ervaringscertificaten er ook ten onrechte vrijstellingen zijn uitgedeeld door mbo-zorgopleidingen. Er wordt nog onderzocht voor hoeveel mensen dit van toepassing is. Personen die de certificaten hebben gekocht, kunnen hiervoor mogelijk ook worden opgepakt.
Diplomafraude
Deze fraude is voor zorginstellingen moeilijker te zien dan diplomafraude. In dat laatste geval worden diploma’s nagemaakt. In het diplomaregister van DUO is heel makkelijk te zien dat deze diploma’s niet bestaan.
Fraude met certificaten
De Onderwijsinspectie en de Inspecties van Gezondheidszorg en Jeugd waarschuwden al meer dan een jaar voor fraude met certificaten. Emeritus lector onderwijskunde Ruud Klarus deed onderzoek naar de ervaringscertificaten.
Mbo-instellingen zetten de verkochte certificaten meteen om in vrijstellingen, zonder eerst zelf te kijken of de kandidaat genoeg ervaring heeft. “Als instellingen niet goed opletten op welke manier die certificaten zijn verkregen, dan heb je een probleem”, aldus Klarus.
Bestrijden van fraude
De MBO-raad laat aan Nieuwsuur weten dat mbo’s de aankomende periode met autoriteiten gaan samenwerken om zo meer duidelijkheid te krijgen op deze vorm van fraude en om dit te bestrijden.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk