
Vandaag roepen jongerenorganisaties LSVb, ISO, JOBmbo, FNV Y&U, CNV Jongeren en de Geneeskunde Student 3 juni uit tot Dag van de Stagiair. Dit doen ze om aandacht te vragen voor stagevergoedingen, die nog altijd ontbreken voor veel stagiaires. Ze roepen op social media de politiek op om stagevergoedingen verplicht te stellen. “Om ze te overtuigen van ons voorstel, willen we ze een keertje in de schoenen van de stagiair zetten. Daarom laten we ze op 3 juni een dagje meelopen als stagiair voor de klas, zonder er iets voor terug te krijgen.” aldus het plan van de jongerenorganisaties. Dat meldt de LSVb.
Uit onderzoek blijkt dat 25 procent van de hbo-studenten en 35 procent van de wo-studenten geen stagevergoeding ontvangt. Voor mbo’ers ligt dit percentage nog veel hoger; maar liefst 59 procent van de mbo-studenten krijgt geen vergoeding voor hun stage. Voornamelijk in het onderwijs en de zorg is het probleem het grootst. In het onderwijs ligt het aantal studenten dat geen stagevergoeding krijgt namelijk zelfs op 77 procent.
Verplichte stagevergoeding
Toch ziet minister Bruins (OCW) voorlopig niets in het verplicht stellen van een vergoeding. Hij is hoopvol over de mogelijke groei in stagevergoedingen. Mocht de stagnerende groei van stagevergoedingen door blijven zetten, dan wil hij in 2027 kijken naar een verplichting in de wet. “Veel te laat!” stellen de jongerenorganisaties. “Steeds meer studenten geven nu al aan niet rond te kunnen komen tijdens hun stage en te verdrinken in de kosten van het dagelijks leven. De minister zou ze een hulplijn toe moeten werpen, in plaats van naïef weg te kijken in de hoop dat het allemaal vanzelf wel goed komt.”
Klaslokaal tegenover de Tweede Kamer
De jongerenorganisaties gaan op 3 juni een klaslokaal bouwen tegenover de Tweede Kamer. Hier kunnen politici heel eventjes ervaren hoe het is om onbetaald stage te lopen. Namelijk in de vorm van een les geven aan een groep enthousiaste scholieren. “Veel politici geven aan dat ze stagiairs en vakmensen belangrijk vinden, maar als het erop neerkomt, wordt er geen wetgeving gemaakt om dit kracht bij te zetten. Daarom hopen we met de Dag van de Stagiair de urgentie nogmaals duidelijk te maken.
Winactie voor studenten
De dag wordt vandaag op social media aangekondigd via een online campagne. Hier hoort een winactie bij waar studenten die verhalen insturen over hun stage ervaringen, kans maken om een maand aan stagevergoeding te winnen. “We kondigen de winnaar op 3 juni aan. We vinden het belangrijk om de Dag van de Stagiair niet alleen te focussen op wat er mis gaat, maar ook om wat stagiairs in het zonnetje te zetten.” De winactie kan gevonden worden op de social media pagina’s van de organisaties.
Stageproblematiek
Het is voor het eerst dat de jongerenorganisaties in deze samenstelling de handen ineenslaan. “Het is voor ons niet meer te verkopen dat we op deze manier blijven omgaan met stagiairs. Stageproblematiek speelt breed onder al onze achterbannen. We hopen door samen te werken eindelijk het verschil te kunnen maken.”
Door: Nationale Onderwijsgids