Studenten MBO Rijnland maken plannen om drugscriminaliteit tegen te gaan

Studenten van het MBO Rijnland maakten verschillende plannen om drugscriminaliteit onder jongeren tegen te gaan. Mbo-student Petra (niet haar echte naam) is inmiddels al een half jaar clean. Uit ervaring weet ze hoe groot het drugsprobleem in Gouda en de omgeving is. Daarom helpt ze de mbo’ers maar wat graag mee. Dat meldt Omroep West.

Veertig studenten presenteerden woensdag 28 maart hun ideeën aan Pieter Verhoeve, de burgemeester van Gouda. Vertegenwoordigers van het ministerie van Justitie en Veiligheid waren hierbij ook aanwezig.

Drugsverleden 

Student Daisy heeft ook een drugsverleden. Ze is twee jaar niet naar school gegaan en dacht dat ze met drugs haar problemen aan de kant kon zetten. Daisy kreeg uiteindelijk de hulp van een coach via school aangeboden. Door de coach heeft ze haar drugsverslaving achter zich kunnen laten.

Thuissituatie 

De studenten keken voor hun ideeën voornamelijk naar de thuissituatie. Studente Mouna kwam met het idee om aanstaande ouders een opvoedcursus aan te bieden. Studenten Kelsey en Maedin kwamen met het voorstel om in elke wijk een buurthuis te plaatsen waar jongeren naartoe kunne voor veiligheid.

Burgemeester Verhoeve heeft een grote waardering voor de betrokkenheid en openheid van de studenten. “Ze willen het leven van jonge mensen veiliger en gezonder te maken.” Een aantal studenten mogen bij de burgemeester op het stadhuis komen om te praten en mee te denken over vervolgstappen. De studenten zijn in ieder geval blij dat er naar ze geluisterd wordt.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk