Normal_portemonnee__geld__pgb

Onlangs wees de MBO Raad op het mbo-studentenfonds, waarbij mbo’ers een tegemoetkoming voor de schoolkosten kunnen aanvragen. Maar wanneer heb je als mbo-student eigenlijk recht op geld uit het dit studentenfonds? 

Door de hoge inflatie en energieprijzen kampen mbo-studenten steeds vaker met armoede. De MBO Raad en studentenorganisatie JOB MBO willen dat deze groep studenten financiële ondersteuning moet ontvangen. Mbo’ers hebben soms zelfs geen geld meer om te douchen of ontbijten. En ook de schoolkosten betalen is steeds lastiger. Eén van de mogelijkheden voor financiële ondersteuning is het mbo-studentenfonds.

Om aanspraak te maken op een vergoeding uit het mbo-studentenfonds moet een student aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo heb je recht op geld uit het fonds als je studievertraging oploopt, maar ook als je onvoldoend geld hebt om lesmiddelen te kopen of als je in de studentenraad zit.

Mbo-studentenfonds bij studievertraging

Als je een geldige reden hebt voor je studievertraging, bijvoorbeeld vanwege ziekte, zwangerschap, een beperking of bijzondere familieomstandigheden, dan kun je een beroep doen op het mb-studentenfonds op je school. Alleen als je geen studiefinanciering ontvangt omdat je er geen recht op hebt, krijg je geld. Ook gaat het in dit geval specifiek om studenten die een BOL-opleiding (Beroepsopleidende leerweg) volgen. De exacte voorwaarden kun je altijd bij je eigen mbo-school opvragen.

Onvoldoende geld om lesmiddelen aan te schaffen

Kom je uit een gezin met minimuminkomen en heb je daardoor geen geld om boeken, een laptop of werkkleding te kopen, dan kun je ook steun krijgen uit het mbo-studentenfonds. Of kun je op een andere manier bewijzen dat je de onderwijsspullen niet kunt betalen, dan kan je ook een aanvraag doen. Ook hier geldt dat alleen studenten die een BOL-opleiding volgen hier recht op hebben en jonger zijn dan 18 jaar (vanwege het recht op studiefinanciering vanaf 18 jaar).

Deelname studentenraad

Mbo’ers die in de studentenraad van hun school zitten of zich op een andere manier inzetten voor hun school, kunnen een vergoeding aanvragen. Het verschilt per school voor welke activiteiten vergoedingen worden geboden, dus studenten moeten dat zelf navragen bij hun school.

In alle gevallen geldt: een vergoeding vanuit het mbo-studentenfonds vraag je aan bij je mbo-school. Bij onzekerheid over de voorwaarden, kan je school hier helderheid over geven.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky
Bronnen: Rijksoverheid en NOS