Mbo'ers verdienen in sommige branches meer dan hbo'ers

Het imago van het mbo was niet altijd even bemoedigend, lijkt het tij zich nu te keren. Inmiddels verdien je als mbo’er soms zelfs meer dan een hbo’er. Daarmee verslaan sommige ‘praktische’ beroepen de hbo-salarissen op de arbeidsmarkt. Dat meldt Metro. 

Vooral mbo’ers die voor een richting in de techniek kiezen plukken daar de vruchten gaan. Zij verdienen anderhalf jaar na hun opleiding een hoger bruto-uurloon dan sommige hbo’ers. Ook verpleegkundigen en vrachtwagenchauffeurs verdienen meer dan hbo-opgeleiden.

Cruciale beroepen 

Dat het met de mbo’ers momenteel goed gaat komt voornamelijk door het tekort aan personeel in de praktische beroepsgroepen. Het idee was altijd, hoe hoger je opleiding, hoe meer je verdiend. Maar door de krapte op de arbeidsmarkt bij cruciale beroepen is dat nu omgeslagen. 

Minimumuurloon 

De betere lonen gelden trouwens niet voor alle mbo’ers. Voor uiterlijke verzorging, podium- en evenemententechniek en brood- en banket is het salaris nog steeds erg laag. Kappers en schoonheidsspecialisten verdienen een uurloon van 9,10 euro. Afgestudeerde mbo’ers zijn ook vaak onder de 17 jaar en daardoor kunnen de bedragen onder het minimumuurloon van 21-jarigen liggen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk