Anoniem solliciteren voor een stage werkt discriminatie in de hand

Stephan van Baarle, Kamerlid voor de partij Denk, was best verrast over de plannen van onderwijsminister Robbert Dijkgraaf om stagediscriminatie aan te pakken. “Minister Dijkgraaf agendeert stagediscriminatie op een manier die we niet eerder gemerkt hebben als fractie.” Dat meldt de MBO Raad. 

Afgelopen zomer presenteerde minister Dijkgraaf zijn eerste plannen om het probleem van stagediscriminatie in het mbo aan te pakken. Dit begin moet in 2023 resulteren in een Stagepact met afspraken tussen verschillende partijen, waaronder scholen, stagebedrijven en studenten. 

Mysteryguest 

Van Baarle diende afgelopen najaar een motie in die het mogelijk maakt om bij vacatures zogenaamde mysteryguests in te zetten. Zij zouden dan moeten letten op stagediscriminatie. Van Baarle gelooft dat dit middel afschrikwekkend werkt voor bedrijven om te discrimineren.

Stagematching 

Van stagematching is Van Baarle geen voorstander. Stagematching is een methode die nu veel gebruikt wordt om te experimenteren in Nederland. “Deze varianten van stagematching gaan uit van het weglaten van namen. Dat is een vorm van anoniem solliciteren. Denk is tegenstander van anoniem solliciteren omdat het discriminatie accepteert. Je laat belangrijke kenmerken weg van mensen.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk