MBO Raad krijgt steeds meer signalen over studenten in armoede

Door de hoge inflatie en energieprijzen kampen mbo-studenten steeds vaker met armoede. Deze groep studenten zou financiële ondersteuning moeten ontvangen van het kabinet en gemeenten, stellen de MBO Raad en studentenorganisatie JOB MBO. Dit meldt NOS. 

De coronacrisis heeft studenten psychisch geraakt. En de huidige crisissen zorgen ervoor dat studenten ook financieel hard worden geraakt. Mbo’ers hebben geen geld meer om te douchen of te ontbijten, zegt voorzitter Adnan Tekin van de MBO Raad. Ook de schoolkosten zijn een hoofdpijndossier.

Mbo-studentenfonds

Scholen doen wat ze kunnen door bijvoorbeeld de schoolkosten zo betaalbaar mogelijk te houden. Ook hebben ze budgetcoaches ingehuurd en kunnen studenten hier en daar gratis ontbijten en lunchen. Mbo’ers kunnen een tegemoetkoming in de schoolkosten aanvragen bij het mbo-studentenfonds, zodat ze bijvoorbeeld boeken, een laptop of werkkleding kunnen betalen. Voor studenten die ouder zijn dan 18 jaar hebben scholen een eigen fonds waar beroep op gedaan kan worden.

Energietoeslag

Volgens de MBO Raad kunnen scholen meer doen en zouden gemeenten de energietoeslag moeten uitkeren aan alle studenten. Het kabinet kan helpen door de tijdelijke verhoging van de basisbeurs als in 2023/2024 in te voeren, zodat studenten komend jaar al kunnen profiteren van 165 euro extra per maand.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky