Woningzoekenden in het onderwijs krijgen voorrang in Amsterdam

In het onderwijs, de zorg en bij de politie is het personeelstekort groot, met name in Amsterdam. Het tekort aan woningen raakt ook deze groep. Uit onderzoek is gebleken dat de woningschaarste invloed heeft op de mate waarin mensen bereid zijn om in de stad te gaan werken. Daarom wordt er vanaf 2023 een voorrangsregeling ingesteld voor woningzoekenden in de beroepsgroepen. Dit meldt het Amsterdams Dagblad.

In 2018 werd er al een pilot gestart. Dit was destijds voor leraren en zorgmedewerkers die door een tijdelijk huurcontract hun woning moesten verlaten, moesten inwonen bij een ander of ver moesten reizen. Twee jaar later werd deze voorrangsregeling structureel in de stad. Vanaf 2021 is de politie toegevoegd aan de regeling.

Percentages

De afgelopen week heeft het college van B en W besloten dat de percentages voor de drie beroepsgroepen ieder jaar worden vastgesteld in de voorrangsregeling. Voor aankomend jaar is het vastgesteld op 22 procent naar de politie, 34 procent naar onderwijs en 44 procent naar de zorg.

Door: Nationale Onderwijsgids / Eline Boer