Mbo-studenten helpen huisartsen met vaccinaties in aula van school

In Spijkenisse helpen 220 zorgstudenten van het Albeda College en Zadkine huisartsen met vaccineren. De aula van Zadkine heeft daarvoor een metamorfose naar priklocatie ondergaan. Deze samenwerking heeft voor iedereen voordelen: de huisartsen hebben hulp bij deze grote operatie, en de studenten doen praktijkervaring op. Dit meldt Rijnmond.

Vanwege de coronacrisis kunnen veel zorgstudenten geen stage vinden, maar door te helpen met vaccineren kunnen ze nu toch stage-uren vullen. “De studenten krijgen hier voor vier uur helpen vaccineren veertien stage-uren terug. Zo zorgen we dat het een beetje aantrekkelijk wordt, maar het voorkomt ook dat mensen studievertraging krijgen”, aldus derdejaarsstudent Joëll van den Herik. Daphney Frans, student en coördinator op de priklocatie, is ook enthousiast over de samenwerking: “Ik bouw hier werkervaring op en dit is voor het eerst dat ik iets heel groots coördineer. Zo blijf je jezelf ook uitdagen.”

Priklocatie in de aula

Voor huisartsen is de samenwerking ook gunstig, niet in het minst vanwege de alternatieve priklocatie. Veel huisartsen hebben niet genoeg ruimte in hun praktijk voor de vaccinaties, dus het gebruik van de aula van Zadkine is geen overbodige luxe. “Het is niet zoals bij de griepprik dat patiënten na de prik gelijk weer buiten staan”, legt huisarts Kim de Hooge uit. “Patiënten moeten na het vaccin vijftien minuten blijven zitten. Als ik dit in mijn praktijk zou moeten doen, kan ik maar een paar patiënten per uur prikken.”

Door: Nationale Onderwijsgids