We kunnen jongeren niet nog een hele lente binnenhouden

Uit onderzoek onder 25.000 leden van het Opiniepanel van EenVandaag bleek vorige week dat veel mensen vinden dat het kabinet verkeerde keuzes maakt in de corona-aanpak. Vooral veel jongeren (58 procent) gaven aan echt behoefte te hebben aan versoepeling van de maatregelen. Ook IVN Natuureducatie vindt dat het hoog tijd wordt dat er meer mogelijk wordt voor jongeren: sluit ze niet langer thuis op, maar laat ze samen de natuur in trekken. Dit meldt ANP Expert Support.

Joris Buis van IVN Natuureducatie wil dat het voor jongeren mogelijk wordt om veilig samen te komen in het bos, de duinen of het stadspark. In groepsverband buiten sporten mag weer, maar, stelt Buis, “hoe zit het met de jongeren die niet aan teamsport doen, maar de afgelopen maanden wel de natuur hebben ontdekt? Samen naar buiten, het bos in, socializen en ondertussen vogels kijken. Dat mag nog steeds niet. Dit onderscheid valt niet te rijmen. Want ook groepsactiviteiten in de natuur kunnen echt coronaproof worden georganiseerd. Daarvoor liggen passende programma’s klaar. Op zijn minst zou de overheid moeten overwegen om begeleide groepsactiviteiten tot vier personen toe te staan, net als met buitensport.”

“Al jaren willen we graag dat jongeren naar buiten gaan en bijvoorbeeld minder gamen. Dan moeten we ze die kans ook geven”, aldus Buis. “Nu zitten veel jongeren in een sociaal isolement thuis met te weinig fysieke bezigheid en teveel schermtijd. Dit leidt volgens onderzoek tot meer en meer depressieve en zelfs suïcidale klachten. We kunnen het ons simpelweg niet veroorloven om deze grote groepen jongeren nog een hele lente binnen te houden.”

Door: Nationale Onderwijsgids