Talentontwikkeling Amsterdam begeleidt entree- en niveau 2-studenten naar baan op arbeidsmarkt

De gemeente Amsterdam, het ROC van Amsterdam en ROC TOP zijn gezamenlijk een nieuw initiatief gestart: Talentontwikkeling Amsterdam. Binnen Talentontwikkeling Amsterdam worden entree- en niveau 2-studenten opgeleid en begeleid naar een baan op de arbeidsmarkt. Het Regionaal Investeringsfonds mbo (RIF) kende 2 miljoen euro subsidie toe aan het initiatief. Ook de gemeente Amsterdam en het bedrijfsleven investeren fors. Dit meldt het ROC van Amsterdam.

Met name in de sectoren commercieel, facilitaire dienstverlening/zorg & welzijn, beveiliging en techniek is het vaak moeilijk voor werkgevers om werknemers langdurig aan zich te verbinden. De missie van Talentontwikkeling Amsterdam is om de vraag van de arbeidsmarkt naar meer werknemers in deze sectoren te beantwoorden. Dit gebeurt door entree- en niveau 2-studenten op te leiden en te begeleiden in een voor hen passende manier naar een duurzame arbeidsplaats.
 

Hybride leren

De studenten krijgen een bewijs van opgedane kennis en vaardigheden. Ook als zij vroegtijdig schoolverlaten. Zo kunnen zij op een later moment weer instromen in de opleiding en verdergaan waar zij gebleven waren. De opleidingen maken gebruik van hybride leren. Studenten voeren al lerend echte opdrachten uit in de praktijk. Op die manier ervaren zij direct hoe het werken bij een bedrijf gaat en profiteren de bedrijven direct van het werk dat zij verzetten. De studenten krijgen hierbij goede begeleiding van docenten, begeleiders en praktijkbegeleiders.
 

Publiek-privaat samenwerken

Binnen Talentontwikkeling Amsterdam werken het onderwijs, de overheid en het bedrijfsleven samen. Bedrijven die meedoen zijn: Albert Heijn, Hema, School's cool, Career without Frontiers, CV Forward, De koning Party Events, Basma Weddings, Randstad, Asito en Rutte Groep. De gemeente Amsterdam doet zelf ook mee als werkgever. Wethouder Kukenheim is blij met de toekenning van de 2 miljoen euro subsidie. “De crisis heeft ons bewust gemaakt van de grote krapte op de arbeidsmarkt in vitale sectoren, maar tegelijkertijd heeft het ons ook laten zien dat veel potentieel talent onbenut wordt. Juist nu zijn adequate instroom- en maatwerk en (om)scholingstrajecten hard nodig om de vraag en het aanbod bij elkaar te brengen. Talentontwikkeling Amsterdam is een samenwerking die essentieel is voor een goede opleiding die aansluit op het werk in de praktijk. Met als doel een betere arbeidspositie creëren voor een kwetsbare doelgroep.”
 

Samenwerking versterken

De subsidie is nodig om de samenwerking tussen onderwijs en het bedrijfsleven verder te ontwikkelen, te versterken en te verduurzamen. Na vijf jaar kan Talentontwikkeling Amsterdam op basis van de bijdragen van de betrokken bedrijven en onderwijsinstellingen zelfstandig worden gecontinueerd.
 
Door: Nationale Onderwijsgids